Olie: waar, wanneer, waarom en hoe gebruik je deze in de keuken?

Published by Redactie Puur Tafelen on

Olie is in elke keuken onmisbaar. Er zijn heel veel verschillende soorten te koop, maar welke heb je nou echt nodig? Om duidelijkheid te scheppen zetten wij de verschillende soorten op een rijtje. Waarom moet je deze wel of niet gebruiken?

Extra vierge olijfolie

Deze olie is koud geperst. Daardoor heeft extra vierge olijfolie een heerlijk aroma en een boel gezonde voordelen. De olijfolie is rijk aan beschermende verbindingen, deze worden polyfenolen genoemd. Extra vierge olijfolie is het beste te gebruiken als dressing. Verhit verliest het namelijk zijn smaak.

Sesamolie

Geef met deze karakteristieke, scherpe olie een laatste touch aan Aziatische gerechten en salades. Sesamolie is gemaakt van geroosterde zaadjes. Deze geven sesamolie zijn karakteristieke smaak geeft en een donkere, amberachtige kleur. Twee maanden na opening te gebruiken.

zonnebloemZonnebloemolie

Een lichte smaak en een bron van vitamine E. Zonnebloemolie is prima te gebruiken om mee te bakken en wordt vaak gebruikt in een recept als wortelcake. Wees je ervan bewust dat de goedkopere en geraffineerde versies minder vitamine bevat dan de duurdere variant. Gebruik de ongeraffineerde versie voor koude gerechten en de meer geraffineerde voor bakken en frituren.

Arachide-olie, pindaolie of aardnootolie

Een heleboel namen voor één en hetzelfde product, gemaakt van pinda’s. Arachide-olie wordt gewonnen door de pinda’s te persen. De noten bestaan uit zichzelf bijna voor de helft uit olie. Arachide-olie leent zich uitstekend voor wokken en frituren.

Avocado-olie

Is rijk aan antioxidenaten, enkelvoudig onverzadigd vet en vitamine E. Deze stoffen beschermen vooral het hart en werken ontstekingsremmend. Avocado-olie is gemaakt van het vruchtvlees van de avocado. Daardoor heeft het een groenige kleur en een licht nootachtige smaak. Je kunt het gebruiken om mee te koken, al is deze wel erg duur. Een mooie, klassieke touch om over je mozzarella en tomatensalade te sprenkelen of als basis voor een dressing of marinade.

walnotenolieNotenolie

Walnotenolie heeft een kenmerkende smaak en bevat enkelvoudig onverzadigd vet. Walnotenolie van goede kwaliteit heeft een rijke, zoete smaak en wordt spaarzaam gebruikt om mee gerechten te besprenkelen en in dressings. Hazelnootolie is zachter van smaak en is lekker als saladedressing i.c.m. frambozenazijn. Andere notenoliën zoals amandel en macadamianoten zijn veel minder rijk aan smaak.

Plantaardige olie

Een goedkope keuze doordat dit vaak een mix van koolzaad-, zonnebloem- en pindaolie is. Door het hoge ontbrandingspunt is dit ideaal voor producten die diep door moeten bakken.

Koolzaadolie

Een goede bron van meervoudige en enkelvoudige verzadigde vetten. Koolzaadolie bevat de laagste concentratie verzadigde vetten van alle oliën die hierboven zijn beschreven. Bovendien is deze olie rijk aan omega 3, 6 en 9 en heeft daardoor een positieve invloed op de gezondheid.

Print Friendly, PDF & Email

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *