Sperziebonen met geroosterde sjalot en…..

Zeer smakelijk BBQ groentegerecht. Stevig door de grill en verzachtend door de crème fraîche met knoflook en kruidenolie. Dit recept komt uit ‘Groente op de grill‘ van Martin Nordin.

Voor 6 personen heb je nodig:

  • 18 sjalotjes, ongepeld
  • 600 gram speziebonen
  • 2 el koolzaadolie of andere plantaardige olie
Crème fraîche met kruidenolie:
  • 1 handvol gemengde gehakte kruiden, bijvoorbeeld oregano, tijm en dille
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van een ½ citroen
  • 3 el olijfolie
  • zeezout (bijvoorbeeld Zeeuwsche Zoute) en zwarte peper
  • 2 dl crème fraîche
Voor het serveren:
  • zeezout (Zeeuwsche Zoute)

Zo maak je het klaar:

  1. Begin met de kruidenolie. Meng de kruiden, knoflook, het citroensap en de olie met een staafmixer of in een keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper.
  2. Leg aan één kant van de barbecue houtskool of houtblokken, zodat je later ruimte hebt om de sjalotjes boven indirecte hitte te roosteren. Steek de barbecue aan en leg, wanneer deze krachtig brandt, de sjalotten direct op de houtskool, zodat de buitenste laag rondom verbrandt. Pak de sjalotjes op, plaats het rooster en leg de sjalotjes op de niet brandende kant van de barbecue. Sluit het deksel en rooster de sjalotjes 20-30 minuten boven indirecte hitte, tot ze helemaal zacht zijn. Je kunt e kerntemperatuur meten; die moet bij voorkeur meer dan 60°C zijn. Zet opzij en laat afkoelen.
  3. Was de sperziebonen, dep ze droog en doe ze met olie in een kom. Schep om tot ze goed met olie bedekt zijn. Leg de sperziebonen op de zijde met houtskool en gril ze al heen en weer rollend circa 5 minuten- let wel op dat ze niet teveel verbranden. Neem ze van de barbecue.
  4. Giet de crème fraîche in een kom, voeg twee derde van de kruidenolie toe en roer voorzichtig met een vork zodat het oppervlak een mooie marmering krijgt.
  5. Druk de sjalotjes uit de verbrande schil en halveer ze. Leg ze samen met de sperziebonen op een bord. Sprenkel de rest van de kruidenolie erover en bestrooi met wat zeezout. Serveer met crème fraîche ernaast.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *