Geroosterde ananas

Als je barbecue zegt dan denk je al snel aan (veel) vlees en vis. Maar er kan veel meer met een BBQ. Allerlei groenten én fruit kun je heerlijk klaarmaken op de BBQ. Zoals een ananas. Onderstaande recept komt uit het boek ‘Groente op de grill‘ van Martin Nordin.

Dit gebruik je voor 6 personen:

  • 2 ananassen
Voor de rum-kokosroom:
  • 1 vanillestokje
  • 2 dl kokosroom
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 el donkere rum
  • 1 el rietsuiker

Zo maak je het klaar:

  1. Steek de barbecue aan. Prik met een spies een paar gaten in elke ananas. Leg aan één kant van de barbecue houtskool of houtblokken, zodat je later ruimte hebt om de ananas boven indirecte hitte te roosteren. Rooster de ananassen tot de schil volledig verkoold is en ze vanbinnen zacht zijn; dit duurt ongeveer 1-2 uur of soms nog langer. De schil is erg dik en kan de hitte een tijdje weerstaan. De ananassen zijn bijna klaar als ze iets krimpen en zacht aanvoelen wanneer je tegen de buitenkant drukt. Je kunt eventueel de kerntemperatuur meten; die is bij voorkeur meer dan 80-90 °C.
  2. Maak de room terwijl de ananassen op de gloed liggen. Splijt het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg in een kom. Voeg de resterende ingrediënten toe en klop de slagroom op. Als je de room een uurtje van tevoren in de vriezer zet, is deze bij het serveren extra stevig.
  3. Snijd de kroon van de ananassen en zet ze weer rechtop. verwijder de buitenste zwarte schil, maar probeer zoveel mogelijk van het geroosterde dat net onder de schil zit te behouden zonder te veel van de verkoolde laag mee te krijgen. Snijd de ananassen vervolgens in de lengte in vieren – verwijder het middelste gedeelte, dat is meestal taai.
  4. Leg op elk bord twee stukken ananas, schep er een flinke lepel kokosroom bij en garneer met limoenrasp en citroenverbena.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *