Karamelliseren

Maak je karamelsaus met de ‘natte methode’? Zorg er dan voor dat je de suiker in een ruime pan karamelliseert. Tijdens het afblussen zal de karamelsaus namelijk flink omhoogkomen. Volgens de ‘droge methode’ is de regel vooral: geef niet te snel op. Kleine klontjes en kristallen zijn in het begin echt geen ramp, deze smelten door de hitte van de pan vanzelf weg. Houd de suiker wel regelmatig in beweging om te voorkomen dat de karamel te hard kleurt.

Natte methode:

  1. Breng voor een karamelsaus eerst de slagroom met honing of keukenstroop (indien aangegeven in het betreffende recept) in een steelpan aan de kook. Haal de pan van het vuur en zet deze opzij. Doe vervolgens de suiker met het water in een andere steelpan en breng dit aan de kook.
  2. houd de zijkant van de pan indien nodig schoon met een vochtige bakkwastje. Weersta de verleiding om tussendoor te gaan roeren, hierdoor kan de suikerstroop gaan greinen/kristalliseren.
  3. Kook de suikerstroop in tot een goudbruine karamel. Gebruik de karamel zoals aangegeven in het recept.
  4. Blus voor een karamelsaus de karamel af met de warme slagroom en kook deze eventueel verder in tot de in het recept aangegeven temperatuur.

Droge methode:

  1. Breng voor een karamelsaus eerst de slagroom met honing of keukenstroop (indien aangegeven in het betreffende recept) aan de kook. Haal de pan van het vuur en zet opzij. Zet een lege steelpan  op hoog vuur en zet de suiker er in een schaaltje naast. Verdeel een klein beetje van de suiker over de bodem van de hete steelpan en wacht tot de suiker begint te smelten.
  2. Houd de suiker met een lepel voorzichtig in beweging zodat deze gelijkmatig karamelliseert.
  3. Voeg beetje bij beetje meer suiker toe. Voeg het volgende deel pas toe, als het vorige deel is gesmolten. Houd de karamel ook nu met behulp van een lepel in beweging. Verwijder met een scherp mesje eventuele aangekoekte karamel aan de lepel. De klontjes die van de lepel afkomen kun je weer mee karamelliseren. Verhit de karamel na het toevoegen van de laatste hoeveelheid suiker tot alle kristallen zijn opgelost. gebruik de karamel zoals aangegeven in het recept.
  4. Blus voor een karamelsaus de karamel af met warme slagroom en kook deze eventueel verder in tot de in het recept aangegeven temperatuur.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *