De moestuin in augustus

12 mei 2016 Redactie Puur Tafelen

De moestuin ligt er in augustus prachtig bij, heel wat gewassen bloeien en geven vruchten. Pluk regelmatig bonen om de planten aan te sporen om meer te produceren. Oogst courgettes als ze nog jong zijn anders worden ze te taai en draderig.

Zaaien voor het aankomende jaar
Aan het begin van deze maand kun je beginnen met zaaien van snijbiet, kolen en lente-uitjes voor volgend jaar.

Peterselie
Als je in de herfst of winter peterselie wilt oogsten, dan kun je die nu gaan zaaien. Doe dit in een serre of kas om de temperatuur hoog te houden. Peterselie doet er enkele weken over om tot kieming over te gaan, maar als het zaaisel verplant kan worden, gaat het vliegensvlug.

Aardbeien
Plant nu aardbeien voor volgend jaar. Zo hebben de planten voldoende tijd om zich te kunnen voorbereiden op de komende winter. En in deze periode maken de planten de eigenlijke bloemen aan die volgend jaar op de plant komen te staan. Bij het aanplanten is het belangrijk om ze voldoende water te geven.

Tomaten

  • Pluk ze rood: met een beetje mooi weer kun je begin augustus de eerste tomaten plukken. Pluk ze pas als ze mooi rood zijn, dan zijn ze het lekkerst. Je kunt oogsten tot de eerste vorst (of nog iets langer als je je planten tegen de vorst kunt beschermen).
  • Toppen: de planten blijven doorgroeien en er komen telkens nieuwe bloemen en vruchten aan. Als de plant de top van het rek heeft bereikt, haal je de top eruit.
  • Ziektes en zonlicht: tomaten zijn vaak het slachtoffer van de gevreesde aardappelplaag. Controleer het gewas tijdig op aangetaste delen en knip deze weg om verdere infectie te voorkomen. Deze plantresten mogen overigens absoluut niet op de composthoop terecht komen, ziektes verspreiden zich hierdoor razendsnel!
  • Zonlicht: behalve ziektes terugdringen heeft bladpluk ook een positieve invloed op het verdere rijpingsproces van de tomaat. Door bladeren weg te nemen kan het zonlicht ook beter bij de nog rijpende vruchten.
  • Volle smaak: oogst ze en geniet van die heerlijke smaak van mooie Hollandse tomaten uit eigen moestuin.

Deel dit artikel:
Facebooktwitter

Lees hier meer over:

Blogs van onze gastbloggers

Weggooien? Liever niet.

Iets weggooien....ik blijf er over het algemeen moeite mee hebben. Zeker als het om etenswaar gaat. ...
Lees verder »
flaske

Plasticminderen

Natuurlijk kunnen we de wereld niet in één keer veranderen maar iedere verandering, hoe klein of g...
Lees verder »

Jackfruit, de nieuwe vleesvervanger

Vleesvervangers worden steeds populairder. Zo ook jackfruit. Hoewel jackfruit al razend populair is ...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram