De moestuin in januari

5 juli 2016 Redactie Puur Tafelen

Wintergroenten oogsten, voorzaaien en de grond spitten

Ondanks grote kans op vorst in deze maand, kun je toch één en ander doen in de moestuin. De biologische compost moet worden gekeerd en er kunnen nieuwe bedden worden gemaakt en voorgezaaid. Januari is ook een prima maand om de rekken in de kas te controleren en vergaand hout eventueel te vervangen. Controleer de werking van kasdeuren en sluitvensters en voer zo nodig reparaties uit.

Voorzaaien

voorzaaien-maartAl heel wat soorten kun je binnenhuis voorzaaien. Denk aan tomaten, pepers en paprika. In een koude bak, kas of serre kun je zomerprei, uiten, tuinbonen, radijs, sla en broccoli zaaien. Je kunt ook al wat planten uitplanten in januari: rabarber, frambozen, bramen en andere fruitstruiken en – bomen. In volle grond kan kervel, radijs, veldsla en spinazie worden gezaaid. Doe dit op percelen die op een beschutte plek liggen en goed doorlatend zijn. Grond die het koude water vasthoudt, is funest voor het kiemen van de zaden. Tegen het einde van de maand kun je ook wortelen zaaien. Als de grond niet bevroren is, kun je sjalotjes planten.

Wat te oogsten?

Wintergroenten zoals spruitkool, prei, pastinaken, rapen, knollen, selderij en diverse koolsoorten kunnen deze maand worden geoogst en gegeten.

Prei-tips

Prei is een veelzijdige en praktische groente die makkelijk te telen is. Vanaf de herfst tot ver in de winter kan deze groente geoogst worden. Puur Tafelen geeft je de volgende tips mee: Kweek prei in een grondsoort die vochtvast is, maar in de winter niet kletsnat wordt.

Als je in de nazomer of in de herfst prei wilt oogsten, moet je in de winter al voorzaaien in een bak in een warme kas of achter het raam op de vensterbank. Rond april kun je de plant uitplanten.

Prei moet je planten in diepe gaten – 15 cm diep en 5 cm in de doorsnee. Zet in elk gat één plant. Hierna niet navullen met grond, maar elk gat met water invullen om de grond rond de wortels te spoelen.

Deel dit artikel:
Facebooktwitter

Lees hier meer over:

Blogs van onze gastbloggers

Weggooien? Liever niet.

Iets weggooien....ik blijf er over het algemeen moeite mee hebben. Zeker als het om etenswaar gaat. ...
Lees verder »
flaske

Plasticminderen

Natuurlijk kunnen we de wereld niet in één keer veranderen maar iedere verandering, hoe klein of g...
Lees verder »

Jackfruit, de nieuwe vleesvervanger

Vleesvervangers worden steeds populairder. Zo ook jackfruit. Hoewel jackfruit al razend populair is ...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram