Jackfruit, de nieuwe vleesvervanger

Vleesvervangers worden steeds populairder. Zo ook jackfruit. Hoewel jackfruit al razend populair is in de oosterse keuken wordt het in Nederland nu pas bekender. Afgelopen week zag ik een item over jackfruit bij RTL Boulevard en na het zien van dit item besloot ik er een blog over te schrijven. Hopelijk worden na het lezen van deze blog meer mensen enthousiast over het gebruik van jackfruit.

Jackfruit is de grootste vrucht die er groeit op aarde. De officiële naam van jackfruit is nangka. Jackfruit bevat behoorlijk wat vitaminen en mineralen. Vooral vitamine B6 en vitamine C bevinden zich in de vrucht. Daarnaast bevordert jackfruit de spijsvertering. Het mooiste en tevens leukste aan jackfruit vind ik dat je er enorm veel kanten mee op kan. Jackfruit bevat van nature een zoete smaak waardoor het verwerkt kan worden in gebak of ijs. Maar aan de andere kant is jackfruit een perfecte vleesvervanger.

Ik vind jackfruit lekker om een kapsalon mee te maken, toe te voegen op mijn pizza of mijn wrap mee te vullen.

Een manier om jackfruit te kruiden en bereiden: 
Verhit wat olie in een koekenpan en voeg 1 gesnipperde rode ui toe, 2 geperste teentjes knoflook, ¼ theelepel kaneel, ½ theelepel komijn, 2 theelepels oregano, ½ theelepel chilipoeder, 1 eetlepel tomatenpuree, 200 gram jackfruit, 2 eetlepels sojasaus (of tamari), 1 eetlepel ahornsiroop, 1 theelepel apple cider azijn. Meng het geheel goed door elkaar en bak zo’n 10 minuten op laag vuur.
Verdeel de jackfruit vervolgens op een ovenplaat en doe deze voor 20 minuten in de oven (200 graden).

Je kunt jackfruit kopen in de supermarkt of bij de toko (in blik). Op de markt is er een kans dat je zelfs verse jackfruit tegen kunt komen.

Dit artikel is geschreven door Vera van der Meer. Zij beheert o.a. de website “De kracht van voeding”

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *