Toko Lo

Lola van Ruler heeft een Hollandse moeder en een Indonesische vader en heeft haar eigen thuisbakkerij. Hier kun je terecht voor een heerlijke en divers assortiment met o.a. zoetigheid, hartige heerlijkheden en taart en gebak op maat. Lola heeft inmiddels zoveel recepten bij elkaar verzameld en bedacht dat ze het tijd vond om er een flink aantal te bundelen in een boek en daar is Toko Lo (ook de naam van haar bedrijf) het mooie resultaat van. Het is een kookboek geworden met een persoonlijke noot. Bij veel van de recepten heeft Lola warme herinneringen en die wil ze graag met de lezers delen. Met geuren en smaken die typisch zijn voor de Indonesische en/of Indische keuken. Dit klinkt een beetje dubbel…maar dat is het niet. Iemand die Indisch is, is van zogenaamd ‘gemengd bloed’ en Indonesisch is zuiver uit Indonesië. Dat heeft haar oma Lola al vroeg ingeprent. En dat verschil, die invloeden vind je ook in de recepten terug.

Kleuren en geuren

Kleuren, geuren en smaken zijn de belangrijkste ingrediënten van dit kookboek. Of je nou de Pandan-chiffoncake (blz. 15) neemt met zijn felgroene kleur, de klapperkoekjes (blz. 38) met de uitgesproken en verschrikkelijk lekkere kokossmaak als basis, de Roedjaktaart (blz.71 en echte heel bijzonder), de hartige Bebotok (blz.81) of de zoete Kwee bendera (blz.138) stuk voor stuk pareltjes. En natuurlijk mag de typische spekkoek niet ontbreken met en in diverse recepten. De recepten heeft Lola van tantes, oma, haar moeder en vele stonden in oude kookschriften of op losse blaadjes en allemaal handgeschreven. In het laatste hoofdstuk komen een aantal typisch Indische basisrecepten voorbij die je verspreid door het hele boek gaat of kunt gebruiken.

Indische koekjes bakken is voor mij een manier om te ontladen. In mijn hoofd gebeurt altijd van alles, maar als ik bak moet ik mijn hoofd erbij houden – sommige recepten moet je nou eenmaal precies volgen.

Ieder recept wordt ingeleid door Lola met een uitleg over hoe en waar en/of een mooie herinnering. De foto’s bj de recepten doen je al watertanden en met wat fantasie ruik je de heerlijk geuren al door de foto’s heen. De persoonlijke foto’s van Lola en haar gezin ertussendoor maken het een boek waar het samenzijn en het familiegevoel vanaf druipen. Een superaanrader. Hier vind je alvast een lekker voorproevertje. Meer van en over Lola van Ruler vind je o.a. op Facebook, Instagram en natuurlijk haar website.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *