Punch, Kandeel en Clairet

23 oktober 2019 Puur Tafelen

En aanvullend op de titel van het boek; Orgade, Hypocras en Eau de ma tante…. ‘Waar gaat dit over?” hoor ik je denken. Dit zijn een aantal namen van historische drankjes uit het boek van Mariëlla Beukers ‘Punch, Kandeel en Clairet’ historische drankjes om zelf te maken.

Mariëlla neemt je mee in de wereld van, in het verleden, bekende drankjes. Drankjes met en/of zonder alcohol. Zij doet dit aan de hand van de origineel geschreven recepten die zij vertaalt heeft naar onze moderne tijd. Bijna alle beschreven drankjes heeft zij ook daadwerkelijk gemaakt. Op een aantal uitzonderingen na. Deze kunnen een dermate schade aan de gezondheid toebrengen dat het raadzaam is om deze niet (zelf) te maken.

Het heerlijke aan dit, relatief kleine, boek is dat er voor 3 boeken informatie in staat. Als je de originele recepten leest, kun je jezelf helemaal in die tijd wanen. En met een beetje fantasie zie je voor je hoe men de ingrediënten bij elkaar zocht en de drank bereidde. Beukers begint met een inleiding over dranken die in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw gebruikelijk waren. Voor de welgestelde was er natuurlijk wijn en voor het ‘gewone volk’ was er water en (vaak slap)bier. In deze eeuwen werden dranken met alcohol vaak als medicatie gebruikt.

Per dranksoort is er een informatieve inleiding gevolgd door de diverse recepten. Alle soorten drank komen wel voorbij, van siropen en limonades tot gefermenteerde dranken. Naast de teksten is het boek voorzien van mooie toepasselijke illustraties en leest het makkelijk weg. Gaandeweg krijg je gewoon zin om aan de slag te gaan en zelf te gaan ‘brouwen’ en mixen.

Conclusie:

Houd je van historische verhalen en feiten? Dan is dit een boek voor jou. Ondanks dat het boek nog geen 100 pagina’s telt is het superleuk om te lezen en zelf aan de slag te gaan. De schrijfster stelt voor om vooral ook zelf te experimenteren en niet altijd het standaardrecept te volgen. Ik zeg, met december in het vooruitzicht….een ideaal cadeautje voor in de schoen en/of onder de Kerstboom. Hier vind je alvast een voorproefje.

Van uitgeverij Het Zwarte Schaap

Vinologe en historica Mariëlla Beukers (1963) publiceert op haar eigen website opvallend nieuws uit de wijnwereld, verslagen van wijnreizen en proeverijen én artikelen over wijngeschiedenis. Ze schrijft ook voor Bouillon en diverse andere on- en offline wijnpublicaties.
De ontwikkelingen in de Nederlandse wijn volgt Mariëlla al zo’n vijftien jaar. Ze verzamelt hierover nieuws op de Facebookpagina Wijnland Nederland. En bovendien doet ze onderzoek naar de geschiedenis van de wijnbouw en wijncultuur in Nederland.


Deel dit artikel:
Facebooktwitter

H'eerlijke aanraders / Recepten

Mosselen in sake

Op schaal gezien is Japan niet zo'n groot land. Hoe anders is de Japanse keuken. Deze is wereldberoe...
Lees verder »

Pulled jackfruit met coleslaw en BBQ-saus

Geen wijn maar theeadvies. Onderaan het recept vind je een advies voor de thee die je bij deze lekke...
Lees verder »

Geroosterde zoete aardappel met broccoli en tahin

Een (h)eerlijk recept, op zich niet zo vreemd bij Puur Tafelen ;). Het bijzondere bij dit recept is ...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram