Bijbel van de Nederlandse keuken

Published by Puur Tafelen on

Waarom die er nog niet was? Geen idee. Maar Janneke Vreugdenhil heeft het gedaan! De bijbel van de Nederlandse keuken is een feit. Maar wat is de Nederlandse keuken eigenlijk? Veel mensen zullen in eerste instantie zeggen dat deze keuken ophoudt met ballen gehakt, stampotten en gele vla. Maar de werkelijkheid is echt anders, zoals Janneke al schrijft, deze bijbel had nog twee of drie keer zo dik kunnen zijn.

Als je al meerdere kookbijbels gezien hebt dan herken je kenmerkende indeling inmiddels wel. In deze bijbel begint Vreugdenhil met een korte geschiedenis van de Nederlandse keuken, gevolgd door ingrediënten, keukengerei, how-to’s en een aantal basisrecepten. Als je het gedeelte van het keukengerei doorbladert kan het zijn dat een bepaald melancholiek gevoel je bekruipt. Sudderplaatje, kniepertjes- en stroopwafelijzer, worststopper, pureestamper, keukengerei die mijn moeder en haar moeder nog volop gebruikte in de keuken en bij velen in de vergetelheid zijn geraakt.

Nederlands op z’n lekkerst

De recepten heeft Janneke ingedeeld in vijf delen. Nederland in het algemeen en vier regio’s; noord, midden, zuid en west. Van Zeeuwse zilte zaligheden tot Brabantse zoetigheden en van Friese wentelteefjes tot Limburgse nonnevodden. Voor ieder wat wils. Je kunt met deze bijbel van de Nederlandse keuken een lekkere en leuke culinaire ontdekkingstocht door Nederland maken. Als je dan denkt dat je van alles wel wat geprobeerd hebt kom je toch weer een ander verrassend recept tegen dat je net even overgeslagen hebt. Je kunt eruit blijven koken is onze ervaring inmiddels. Natuurlijk zijn ook deze recepten niet in beton gegoten. Je kan er heel makkelijk jouw eigen twist aangeven of diverse dingen combineren naar jouw smaak.

Een dikke vette aanrader om aan te schaffen, al is het alleen al voor de kaaskoppen die de ‘echte’ Nederlandse keuken nog of niet goed meer (her)kennen ;). Probeer en combineer naar hartenlust om jouw eigen heerlijke Nederlandse gerecht op tafel te zetten. Zoals Janneke met spuitjes gedaan heeft met dit recept.

Meer weten van/over Janneke Vreugdenhil?

Kijk op haar website en volg haar op Instagram en Facebook

Print Friendly, PDF & Email
Categories:

Puur Tafelen

De redactie van Puur Tafelen is te bereiken via info@puurtafelen.nl