De Aardappeleters

Published by Puur Tafelen on

Wist je dat babi-panggang oorspronkelijk uit Indonesië komt? En wist je dat de korrels van couscous helemaal geen graankorrels zijn? Weet jij wie er naast Jim Morrison, Édith Piaff en Chopin nog meer op het beroemde kerkhof van Parijs, Père-Lachaise ligt? De grootste aardappel promotor allertijden, Antoine-Augustin Parmentier.

Als je het fantastische boek, genoemd na de gelijknamige tv-serie, De Aardappeleters gelezen hebt zeker wel. De Aardappeleters gaat, anders dan de titel doet vermoeden, niet alleen over aardappels. Het gaat over allerlei, diverse soorten gerechten van over de wereld en met de connectie die het heeft met Nederland of hoe het aan Nederlandse smaken is aangepast.

Verhalen van de gerechten zoals ze eigenlijk bedoeld waren. En hoe ze door de wereldreizigers (van alle tijden) vernederlandst zijn. De zoektocht naar de echte smaken en bereidingswijze daar zijn presentator Joris Vermeer, cameraman Bas Zwartepoorte en regisseur Joost Engelberts naar op zoek gegaan. En met een ruime voldoende in geslaagd met deze uitgave.

“we deden alles zelf en maakten het echt samen”

Verhalen

Interessant voor mensen die van eten houden en vooral van de verhalen achter het eten. Die zijn zeker zo intrigerend als het gerecht zelf. Het gaat van sushi naar schnitzel en van roti naar kaasfondue. En natuurlijk buiten de vele en mooi beschreven verhalen staan er een 20-tal recepten in, gerelateerd aan de verhalen. De drie mannen hebben zo hun eigen en unieke inbreng in het boek. Zo heeft Joris de tekst voor zijn rekening genomen, Bas maakte de mooie beelden en Joost was van de ideeën en nieuwe vondsten. Zoals Bas het verwoordde: “we deden alles zelf en maakten het echt samen”. Er mag iemand niet vergeten worden te noemen en dat is geluidsman Siebren Hodes. Hij was erbij op reis maar heeft niet actief aan het boek meegewerkt.

In ‘De Aardappeleters’ is gezocht naar de meest pure vorm van de gerechten. Sommige foto’s laten dit heel duidelijk zien en het komt ook in uitdrukking in de verhalen zoals het gebruik van varkensbloed bij de babi panggang. Dit boek is rijk geïllustreerd en helder geschreven. De recepten zijn duidelijk beschreven en zijn voorzien van een leuke inleiding. ‘De Aardappeleters’ neem je mee naar de keuken om te koken en naar bed om te lezen.

Print Friendly, PDF & Email
Categories:

Puur Tafelen

De redactie van Puur Tafelen is te bereiken via info@puurtafelen.nl