Everyday vegan

Published by Puur Tafelen on

Het derde boek van Ellen Charlotte Marie ‘Everyday vegan’ is een waardige aanvulling op haar twee eerder verschenen boeken. Gezond en lekker eten is belangrijk voor haar. Niet alleen voor haarzelf maar ook voor haar gezin. Ellen Charlotte eet geheel plantaardig. Niet alleen omdat het gezonder is maar ook beter voor onze aarde. Naast een vegan lifestyle beweegt en sport ze ook regelmatig en raadt iedereen aan dit ook te (gaan) doen.

Vegan lifestyle.

Dit vegan kookboek neemt je mee in de plantaardige kook- en bakwereld. In de inleiding vertelt ze het een en ander over zichzelf en over hoe belangrijk een gezonde en evenwichtige levensstijl is. Ellen Charlotte geeft een ruime uitleg over wat je vooral kan (‘moet’) eten als je een vegan-lifestyle volgt. Plantaardige eiwitten-, ijzer-, calciumkampioenen, een voorbeeld van een weekmenu en uitleg en voorbeelden van diverse veel gebruikte ingrediënten zoals soorten plantaardige melk, zoetstoffen, zaden, e.d.

Het boek

Everyday vegan is ingedeeld in overzichtelijke hoofdstukken; Good morning, Lunch & dinner en sweets. Ieder recept is overzichtelijk geschreven en legt stap-voor-stap uit hoe het klaar te maken. Ze heeft gebruik gemaakt van duidelijke pictogrammen bij de recepten om aan te geven over een recept glutenvrij, natuurlijk/vegan, natuurlijk zoet is en/of kinderen het lekker vinden (haar kinderen ;)).

Speciale hoofdstukken in het boek zijn ‘de wondere wereld van kombucha’ en ‘alles over suiker: de sugar free challenge’.
Kombucha of Komboecha is een drankje dat ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door azijnzuurbacteriën- en gist-culturen. Komboecha ontstaat door de inwerking van een symbiose van micro-organismen, nl. gisten en bacteriën, in de vorm van een dikke gelatine-achtige, glanzende paddenstoelvlechtwerk-membraan, die een symbiose van gistcellen met verschillende bacteriën vormt. Komboecha ontwikkelt in de drank vooral glucuronzuur, melkzuur, azijnzuur en verschillende vitamines. (bron: Wikipedia).
De sugar free challenge zegt het eigenlijk al. Ellen Charlotte daagt jou uit om 2 weken een suikervrije periode in te lassen. De uitleg over suikers en invloed ervan en een weekoverzicht gaan je daarbij helpen. Aangevuld door een aantal recepten van ‘natuurlijk’ (suiker) zoete tussendoortjes is het volgens mij prima te doen.

Kortom:

Inmiddels komt er bij veel meer mensen het besef dat wij niet zo langer door kunnen gaan met het (over)belasten en op verteren van onze mooie aarde. Dat we niet door kunnen en mogen gaan met het eten van zoveel vlees (en vis). Vooral de manier waarop wij omgaan met de productie van vlees kan en mag niet zo doorgaan. Eigen het woord ‘productie’ is al veelzeggend. Vlees zou geen productiemiddel mogen zijn. Daarom is het erg goed dat er steeds meer bewustwording komt als het over onze eetgewoonten gaat. Vega en vegan hebben de laatste jaren een positieve vlucht genomen en je hoeft jezelf niet zo vaak meer te verdedigen als je zegt dat je geen vlees en/of vis meer eet. Boeken als ‘Everyday vegan’ dragen hier op een positieve manier aan bij. Hiermee wil ik niet zeggen dat je in 1 keer vega of vegan ‘moet’ worden….Begin, net als ikzelf, eens met 2 tot 3 dagen geen vlees (of in ieder geval minder). Dan ben je al op de goede weg. Kijk ook eens op bijvoorbeeld Netflix of youTube een documentaire op over ‘onze vleesproductie’ (zoals: What the health of The game changers).

Everyday vegan kan eigenlijk niet in jouw boekenkast ontbreken als je net als miljoenen anderen de wereld een (klein) beetje beter wilt maken en achterlaten voor de volgende generaties. Hier vind je alvast een (h)eerlijk voorproefje uit Everyday vegan.

Veel leesplezier als je het boek aan gaat schaffen, namens Roland (redactie Puur Tafelen).

Ellen Charlotte Marie is te volgen op Instagram en ze heeft een heuse (betaalde) app (alleen voor Apple-gebruikers) , waar je nog meer informatie en recepten op kunt vinden.

Andere titels van Ellen Charlotte Marie:

Print Friendly, PDF & Email
Categories:

Puur Tafelen

De redactie van Puur Tafelen is te bereiken via info@puurtafelen.nl