Stoofbijbel

Published by Puur Tafelen on

Het mooie van kokkerellen is dat je volgens mij nooit uitgeleerd bent. Iedere dag wordt er op deze wereld wel weer een nieuw recept bedacht of verbeterd. Daarom is er denk ik zomaar nog lang geen eind in zicht als het om de serie kookbijbels gaat. Vers van de pers is de Stoofbijbel. Julius Jaspers is gevraagd om zich over het stoven van voedsel te buigen en dat is zeker gelukt. Het resultaat is de 18e kookbijbel van uitgeverij Carrera.

Wat is stoven eigenlijk? De eerste vraag die beantwoordt in dit boek. ‘Stoven is een kooktechniek waarbij producten lange tijd op relatief lage temperatuur, zo’n 90 °C, worden gegaard in vocht, bijvoorbeeld water, wijn, bouillon of vruchtensap.’ Belangrijk is dat de temperatuur niet boven de 90 °C uitkomt want dan gaat het koken en dat is nou net niet de bedoeling. Voordeel van deze bereidingswijze is dat je de tijd en de warmtebron het werk laat doen. Dan heb jij tijd over om andere, leuke, dingen te doen en ondertussen al vast voor genieten door de heerlijke aroma’s die rondwaren.

Volgens het bekende kookbijbel recept begint ook deze uitgave met een ruime algemene uitleg over ingrediënten, potten, pannen en ander keukengerei. Natuurlijk komen daarna de basisrecepten die veelvuldig langs gaan komen bij de recepten. Van Bearnaisesaus, eieren pocheren tot aan het makkelijk ontvellen van paprika’s, het komt allemaal voorbij.

In een aantal overzichtelijk hoofdstukken worden de diverse stoofrecepten behandeld; groente, gevogelte, kalf, lam, rund, varken, wild, vis en vruchten. Meer dan 150 recepten zijn onder begeleiding van foto’s, duidelijke stap-voor-stap uitleg voor je neergeschreven. En zoals Jaspers zelf schrijft…het is een basis. Als jij een ingrediënt niet zo smakelijk vindt of iets dergelijks, laat je dat niet weerhouden om het toch te maken met de smaken die wel bij jou passen. Wie weet kom je tot een geheel nieuw recept ;).

Als je stoven zegt, denk je al snel aan herfst/winterkost. Veel gerechten zijn zeker erg lekker als de wind buiten rondom het huis schuurt en de muren de kou buiten houden. Maar net als er zomerstamppotten zijn, zijn er ook stoofrecepten die je prima in de lenten en/of zomer (en natuurlijk ook in de winterperiode ;)) kunt maken. Zoals bijvoorbeeld deze Sticky Bananas.

Kokinisto (van rund), ossobuco, lapskaus en nog veel meer. Zomaar een paar namen die niet iedereen iets zal zeggen maar niet kunnen ontbreken in deze kookbijbel. Nieuwsgierig wat het is? Koop deze stoofbijbel en ga ermee aan de slag. Zoals bijvoorbeeld met deze: Tofoe in oosterse saus.

Kortom: Hou je van zeer smakelijk eten; vlees, vis of vega? En heb je geduld als het om het garen gaat? Dan is deze Stoofbijbel zeker een flinke aanrader. Voor zowel de beginnende als de gevorderde keukenprins(es).

Julius Jaspers opende na zijn eindexamen een restaurant in Frankrijk, was traiteur en cateraar in Amsterdam. Hij gaf leiding aan het familiebedrijf Studio Bazar en presenteerde RTL’s Topchef. Jaspers stond aan de basis van de restaurants Julius Bar & Grill en Happyhappyjoyjoy. Nu schrijft hij o.a. kookboeken, waaronder de BBQbijbel, Oriental Streetfood en Groente op de BBQ.

Print Friendly, PDF & Email
Categories:

Puur Tafelen

De redactie van Puur Tafelen is te bereiken via info@puurtafelen.nl