Spinaziestapeltje

Dit recept komt uit het vuistdikke dag/lees/kookboek van Mari Maris. In ‘Mari plukt de dag’ staan per dag recepten die zij op een bepaalde dag gemaakt heeft. Op een willekeurige 6 augustus was er vers gemalen meel in huis gehaald en daar wilde ze wat lekkers van/mee maken.

Dit heb je nodig voor de crêpes:

  • 125 gram bloem
  • 2 à 3 eieren, hoe meer ei hoe luchtiger
  • 2,5 dl melk
  • Zonnebloemolie
  • 2 handen spinazie

Dit voor de vulling:

  • 250 gram kastanjechampignons, fijngehakt
  • 1 à 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 5 el geroosterde pijnboompitten
  • Ongeveer 200 gram roomkaas, zoals Philadelphia of mascarpone
  • Ca. 2 el geraspte Parmezaan
  • 8 Spinaziecrêpes
  • Olijfolie
  • Eventueel: beetje truffel, geschaafd, of een goede truffelpasta

Zo maak je het klaar:

Crêpes;

  1. Doe de bloem in een kom, klop de eieren erdoor en vervolgens, in gedeelten, de melk. Zorg ervoor dat de bloem steeds goed opgenomen is voordat je meer melk toevoegt. Roer tot een glad, lopend beslag. Spinaziecrêpes maak je door 1 à 2 handen heel fijn gesneden spinazie te pureren met een deel van de melk voor het crêpesbeslag. Meng zoals gebruikelijk, maar voeg dan pas de resterende blanke melk toe- door het vocht uit de spinazie zou het kunnen dat er minder nodig is.
  2. Schep een soeplepel beslag in het midden van een goed hete koekenpan met een dun laagje zonnebloemolie. Houd de pan schuin en draai hem snel rond zodat het beslag zo dun mogelijk uitvloeit in de pan.
  3. Bak de crêpe tot er gaatjes in het deeg komen, draai om en bak ook de andere kant goudbruin.

Vulling;

  1. Bak de champignons en knoflook op hoog vuur mooi bruin in een ruime koekenpan met een beetje olie en laat het goed afkoelen.
  2. Kies nu voor een gladde vulling door de champignons te pureren of voor een vulling met fijngesneden stukjes. Meng hoe dan ook met de pijnboompitten en de eventuele truffel(pasta) door de roomkaas. Maak het op smaak met Parmezaan en peper.
  3. Bestrijk 7 spinaziecrêpes met een laagje van 5 millimeter vulling, stapel ze op elkaar en druk steeds een beetje aan. Druk de bovenste crêpe erop, dek goed af met huishoudfolie en zet het spinaziestapeltje minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  4. Snijd er met een dun en scherp mes puntjes en/of blokjes van en laat die voor het serveren op (kamer)temperatuur komen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *