Macarons Glutenvrij

Frankrijk is het land waar ze oorspronkelijk vandaan komen, Macarons. Het zijn ronde kleine en luchtige koekjes die aan elkaar geplakt worden met een zachte vulling. Je kunt ze in alle kleuren van de regenboog maken.

Het recept voor deze macarons in afkomstig uit het (kook)boek “De Glutenvrije Bakker”

Dit heb je nodig:

 • 300 gram amandelmeel
 • 300 gram poedersuiker
 • 115 gram eiwitten
 • Kleurstof (liefst poeder of gel)
 • 300 gram kristalsuiker
 • 80 gram water
 • 115 gram eiwitten

Zo maak je ze klaar:

 1. Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen matje.
 2. Leg een suikerthermometer klaar en een spuitzak met een ronde spuitmond (maat 9 of 10).
 3. Zeef de amandelmeel en de poedersuiker in een kom en roer de eerste 115 gram eiwitten erdoor. Breng het eventueel op kleur met kleurstof.
 4. Breng in een pan het water en de suiker aan de kook.
 5. Doe de andere 115 gram eiwitten in een kom.
 6. Wanneer de suikerstroop 110 graden is ga je de eiwitten kloppen. Zodra de suikerstroop 120 graden bereikt heeft giet je dit bij de eiwitten (blijf kloppen) en klop door totdat het eiwitschuim koel is.
 7. Meng de geklopte eiwitten door het amandelmengsel. En doe dit mengsel in een spuitzak.
 8. Spuit met een ronde mond rondjes van ongeveer 3 cm, houd tijdens het spuiten de spuitzak rechtop (90 graden t.o.v. de bakplaat).
 9. Wanneer de plaat vol is sla de spuitzak dan een paar keer op het aanrecht om de luchtbelletjes uit het beslag te halen.
 10. Laat de macarons ongeveer 20 tot 30 minuten op de bakplaat drogen totdat ze niet langer plakken wanneer je ze aanraakt.
 11. Bak ze daarna 15 minuten op 150 graden.
 12. Laat de macarons afkoelen op de plaat. Haal ze pas van het bakpapier of matje af wanneer ze helemaal koel zijn. Als ze nog plakken moeten ze nog iets langer in de oven.
 13. Vul de macarons met jam, chocolade ganache of botercrème en bewaar ze in de koelkast. Ze moeten eerst 24 uur in de koelkast liggen voordat je ze kunt eten omdat ze anders te hard zijn. De vulling trekt de macaron in, bovendien trekt de suiker vocht aan uit de koelkast. Op die manier krijg je een lekker knapperige buitenkant en een zachte binnenkant.

Macarons kun je ongeveer een weekje in de koelkast bewaren (na de eerste dag wel afdekken). Ze kunnen ok heel goed ingevroren worden en ontdooien snel. Botercrème en chocoladevullingen zijn beter om in te vriezen dan jam.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *