Appelcrumble ijs

Als er een veelgebruikte en geliefde vrucht in de keuken is, is het wel de appel. Uit de supermarkt of liever van de (biologische) groenteboer. Nog mooier uit jouw eigen (stads)moestuin. Ze zijn er in vele rassen en voor divers gebruik.  In het magazine ‘Stadstuinieren‘ heeft Marleen van Es een heerlijk recept geplaatst met appel, crumble en ijs.

Dit heb je nodig:

Voor het ijs:
  • 300 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 5 eidooiers
  • 120 gram lichte basterdsuiker
  • 2 tl vanille-extract
Voor de appelstukjes:
  • 2 (moes)appels
  • 25 gram boter
  • 50 gram fijne kristalsuiker (naar smaak)
Voor het kruimeldeeg:
  • 75 gram bloem
  • snuf zout
  • 50 gram boter, koud en in blokjes
  • 50 gram lichte basterdsuiker

Zo maak je het klaar:

  1. Doe de melk en slagroom in een pan en breng aan de kook. Haal van het vuur.
  2. Klop de eidooiers en de basterdsuiker met een mixer tot het bleek en romig is.
  3. Schenk geleidelijk het roommengsel bij de losgeklopte eidooiers en doe het mengsel weer in de pan.
  4. Zet de pan op laag vuur en breng al roerend aan de kook. Roer het vanille-extract erdoor. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Zet het mengsel een nacht in de koelkast.
  5. Ga de volgende dag verder. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in kleine stukjes.
  6. Smelt de boter in een koekenpan, voeg de kristalsuiker toe en laat bruin worden. Voeg de appel toe en bak ongeveer 5 minuten tot het zacht is. Proef en voeg eventueel naar smaak nog suiker toe. Laat het geheel afkoelen.
  7. Maak nu het kruimeldeeg. Verwarm de oven voor op 190 °C.
  8. Doe de bloem in een kom. Voeg een snuf zout en in blokjes gesneden, koude boter toe. Kneed tot er kruimels ontstaan. Voeg de basterdsuiker toe en kneed tot het klonterig wordt.
  9. Verspreid de crumble over een bakplaat en bak 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen.
  10. Schenk het roommengsel in een ijsmachine en volg de instructies van de machine om ijs te maken. Voeg als het ijs stevig is, de appelstukjes en de kruimels toe en laat kort meedraaien om te mengen.
  11. Laat het ijs nog minimaal 1 uur opstijven in de vriezer.

Marleen van Es heeft een aantal lekkere boeken op haar naam staan zoals: ‘Eten uit de moestuin’ en ‘Oogst’.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *