Bieten carpaccio

Een heerlijk vegetarisch voorgerecht met een speciaal smaakmaker, Nederlands zout uit de Oosterschelde; Zeeuwsche Zoute. Dit zout wordt gewonnen uit zuiver Oosterschelde water en in Bruinisse verwerkt. Het exclusieve Zeeuwsche Zoute is onder andere te koop via het Wegwijs Lokaal.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 2 bieten (200 gr)
  • 2 lepels citroensap
  • 4 lepels extra vergine olijfolie
  • 1 theelepel honing
  • Een snufje Zeeuwsche Zoute
  • Peper
  • Paar handjes zeewier
  • 1 lepel fijngehakte peterselie
  • 60 g geitenkaas
  • 2 lepels grof gehakte noten
  • Slablaadjes
  • Azijn

Zo maak je het klaar:

  1. Was en schil de bieten, snijd daarna dunne gelijkmatige plakken met een kaasschaaf, en kook ze 5 à 10 minuten in water tot ze zacht zijn.
  2. Voeg na het afgieten een scheutje azijn toe (voor de kleur). Laat dit uitlekken in een zeef of vergiet.
  3. Maak een dressing van de citroensap, olijfolie, honing, Zeeuwsche Zoute en peper en schenk dit over de bietjes, laat ze in de dressing afkoelen.
  4. Was ondertussen het zeewier. Dep deze droog met keukenpapier. Spreid het wier uit op bakplaat en rooster het in de oven op 120°C voor 20 à 30 minuten (afhankelijk van het soort).
  5. Was de slablaadjes en droog deze in een slacentrifuge. Was de peterselie en hak het fijn. De noten kun je eventueel roosteren en daarna fijnhakken.

Voor de afwerking:

  • Leg de sla in het midden en leg de bietjes in een cirkel op het bordje rond de sla
  • Schenk eventueel de dressingrest over de bietjes
  • Bestrooi de bietjes met de fijngemaakte zeewier en peterselie
  • Leg stukjes geitenkaas over de bietjes heen
  • Strooi de noten erover
  • Bestrooi alles met nog met wat grof zeezout en peper en druppel er eventueel nog wat olijfolie over.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *