Bloemetjes en bijtjes

Puur Tafelen staat voor H’ eerlijk eten, drinken en genieten. Met zoveel als mogelijk rekening houden met de herkomst van ons eten en drinken. Biologisch, duurzaam en eerlijk. Met het welzijn van mens en dier en respect voor de natuur hoog in het vaandel. Wij vinden het belangrijk dat er niet alleen aandacht is voor het nuttigen van ons eten en drinken maar zeker ook voor de herkomst en de manier(en) van het telen, kweken en verwerken.

5 voor 12 ?

De bloemetjes en de bijtjes. Wie kent ze niet.  De laatste tijd is de bij veel in het nieuws geweest. En terecht want het gaat niet goed met de bijen en niet alleen in Nederland. Er zijn de laatste decennia vele soorten in aantal gereduceerd en sommige zelfs compleet uitgestorven. Het is van alle tijden dat er diersoorten bijkomen en verdwijnen alleen de laatste 100 jaar gaan er meer af dan er bij komen. Moeder Natuur heeft een hoog zelfregulerend vermogen maar de snelheid waarmee wij, de Homo sapiens, de druk op haar opvoeren is (te) groot.

Zo’n 80% van de planten is afhankelijk van bestuiving (bevruchting) van bijen en hommels. Hieronder veel groente- en fruitgewassen waar wij dagelijks de vruchten van plukken. Daarom is het de hoogste tijd dat wij met zo veel mogelijk mensen het tij gaan keren. Door ervoor te zorgen het leefgebied en overlevingskansen van de bijen groter worden. Hier zijn inmiddels al een aantal initiatieven voor opgezet. Zoals bijvoorbeeld ‘Nederland Zoemt’ Dit is een samenwerkingsverband tussen organisaties die extra aandacht willen vragen voor en geven aan de bijen. Zij geven o.a. voorlichting en adviezen.

Handboek voor bijenfans

Sinds kort is er ook een mooi (kinder)boek verschenen, ‘Handboek voor bijenfans’  In onze boekenkast kun je een uitgebreide recensie lezen.

 

Het handboek voor bijenfans is geschreven door kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans met zeer mooie illustraties van Jasper de Ruiter. Het is prachtig vormgegeven door Joëlle van de Pol-Terlouw en Lisa Strijbosch.

Het boek is te bestellen via https://uitgeverijmenuet.nl/product/handboek-voor-bijenfans/

Kijk voor meer informatie op www.bijenfans.nl Hier kun je allerhande informatie vinden, zoals: wat voor planten kun je in de tuin of op het balkon zetten om er voor te zorgen dat je meer bijen lokt. Of hoe je zelf simpel een bijenhotel kunt maken.

Bijenfans zijn ook op Facebook https://www.facebook.com/bijenfans/ en Instagram https://www.instagram.com/bijenfans/  te vinden.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.