Chocolademousse, de basis

Published by Puur Tafelen on

Chocolademousse kun je op vele manieren maken. Zoet, minder zoet, vega, etc… Dit is een van de basismethode die, mits je de regels goed volgt, altijd lukt.

Gebruik goede kwaliteit pure chocolade met een hoog percentage cacao (minimaal 70%). Dat is niet alleen lekker maar ook gezond (mits met mate natuurlijk šŸ˜‰ ). En spatel de opgeklopte eiwitten altijd met beleid door de mousse om een heerlijk luchtig eindresultaat te krijgen, waar iedereen zijn of haar vingers bij aflikt.

Dit heb je (maar) nodig voor een heerlijke mousse voor 4 personen:

  • 3 eieren (op kamertemperatuur)
  • 150 gram (smelt)chocolade, minimaal 70% cacao
  • zout
  • 2 eetlepels suiker
  • partje citroen, voor het ontvetten van de kom

Voor de garnering:

  • Cacaopoeder
  • 50 gram fijngehakte pistachenoten, walnoten of hazelnoten (wat je lekker vindt)

Zo maak je er op het gemak een mooie mousse van:

  1. Splits de (op kamertemperatuur) eieren boven 2 kommen in eiwitten en eidooiers
  2. Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt ze op laag vuur au bain-marie terwijl je blijft roeren. Voor het lekkerste resultaat; let je op dat de temperatuur van de chocolade rond de 32 graden komt. Roer tot je een vloeibare gladde massa hebt
  3. Neem de kom van het vuur. Roer de eidooiers er grondig door en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur
  4. Klop met een garde de eiwitten met een mespuntje zout stijf in een vetvrije kom (gebruik voor het vetvrij maken het citroenpartje). Voeg de suiker toe zodra het eiwit dikker wordt. Het eiwit is klaar als het mooie staande pieken heeft en je de kom om kunt draaien zonder dat het eruit valt
  5. Spatel eenderde van het eiwit voorzichtig door het chocolademengsel. Niet roeren of kloppen, maar ‘vouwen’; spatel de eiwitmassa van buiten naar binnen terwijl je de kom continu draait. Voeg de rest van het eiwit in delen toe en ‘vouw’tot je geen witte vlokken meer ziet
  6. Verdeel de mousse over 4 glazen en laat het minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Bestrooi voor het serveren met de cacaopoeder en de gehakte nootjes

Dit recept komt uit “De 100 beste gerechten die je gegeten moet hebben”.

 

Print Friendly, PDF & Email

Puur Tafelen

De redactie van Puur Tafelen is te bereiken via info@puurtafelen.nl

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *