aardappelpuree

Echte romige aardappelpuree

Aardappelpuree uit een zakje of pakje? Heel handig en snel maar lekker? Vaak niet.

De crux van een romige aardappelpuree zit hem in het gebruik van veel boter, roomboter wel te verstaan. Belangrijk is ook dat je geen keukenmachine gebruikt maar het met de hand doet. Dan krijg je een (H)eerlijk luchtige puree. Verder kun je natuurlijk eindeloos variëren. Voor meer smaak kun je nog mosterd of bieslook toevoegen. I.p.v. alleen aardappelen kun je een deel vervangen door bijvoorbeeld knolselderij. En als je nog over hebt….maak er dan nog aardappelkoekjes van.

Dit heb je in huis voor een heerlijk romige aardappelpuree, voor vier personen:

 • 1 kilo kruimige aardappelen
 • 150 gram koude boter
 • 100 ml volle melk
 • grof gemalen zeezout en peper

Zo pureer je het tot een lekker geheel:

 1. Was de aardappelen (of schil ze; eventueel na het koken kun je de schil makkelijk verwijderen), snijd ze in stukken en gooi ze in een grote pan met 2 liter koud water met een eetlepel zout en breng het aan de kook. Kook ze ongeveer in 15-25 minuten (afhankelijk wat voor soort -kruimige- aardappelen je gebruikt)
 2. Giet de aardappelen af en doe ze terug  in de pan en zet ze op heel laag vuur nog een minuutje of 2 op terwijl je ze met een houten pollepel door blijft roeren.
 3. Pureer de warme aardappelen met een pureeknijper voor een glad resultaat of met een stamper voor een wat grover resultaat. Doe dit nog met de pan op het vuur, de puree moet warm blijven
 4. Roer beetje bij beetje de stukjes boter door de puree en blijf roeren totdat je een glad en luchtig mengsel krijgt
 5. Doe intussen de melk in een steelpannetje en breng het tegen de kook aan
 6. Voeg op laag vuur de hete melk in kleine scheutjes toe om het smeuïger te maken; hoe meer melk, hoe dunner de puree. Roer stevig en wacht steeds met bijschenken tot het vocht goed is opgenomen
 7. Breng het geheel op smaak met de vers gemalen peper en het zout

Dit recept kom uit “De 100 beste gerechten die je gegeten moet hebben”.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *