Hazelnoot(pasta)rol

Een heerlijke hazelnootrol of liever een luchtige taart met lagen? Die kun je prima maken of samenstellen door zelf jouw biscuitdeeg te maken. Met een smakelijke, luchtige en romige botercrème als vulling….denk om je vingers;) Bij het maken ervan hou je nog zo’n 100 gram eiwitten over….daar kun je dan heerlijke merengue’s van maken. Na het bakken van het biscuitdeeg is de oven toch nog warm.

Dit heb je nodig:

Biscuit:
  • 150 gram eiwit
  • 100 gram suiker
  • 100 gram eidooier
  • 110 gram bloem
  • 10 gram roompoeder
  • poedersuiker voor het bestuiven
Banketbakkersroom:
  • 200 gram (volle) melk
  • 20 gram suiker
  • 20 gram roompoeder
  • 0,5 vanillestokje
Hazelnoot botercrème:
  • 300 gram boter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • banketbakkersroom
  • 100 gram hazelnootpasta
  • 100 gram gehakte hazelnootjes

Zo ga je aan de slag:

Voordat je begint is het aan te raden om de eieren en de boter alvast op kamertemperatuur te laten komen.
Voor de biscuit:
  1. Verwarm de oven voor op220 °C.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Klop het eiwit op.
  4. Voeg beetje bij beetje de suiker toe en klop door tot er glanzende stijve ‘pieken’ ontstaan.
  5. Klop de eidooiers los.
  6. Roer/spatel de eidooiers door het eiwit.
  7. Zeef de bloem en het roompoeder en spatel door het beslag.
  8. Verdeel het beslag met een plamuurmes of spatel over de bakplaat.
  9. Bak het biscuit ongeveer 7 minuten en haal het uit de oven. Haal het van het bakpapier en laat het afkoelen. Bestuif het werkblad met poedersuiker en leg de biscuit erop. Snijd het biscuit in een strakke rechthoek.
Voor het banketbakkersroom:
  1. Roer de roompoeder in een ruime kom met een scheut melk tot een papje.
  2. Doe de overige melk ik een pan. Snijd het vanillestokje door en schraap het merg eruit en doe dit met stokje en al bij de melk. Breng het geheel zachtjes aan de kook.
  3. Schenk de hete melk bij het papje en roer het tot een glad geheel. Giet dan alles terug in de pan en verwarm het tot het begint in te dikken. Vergeet niet af en toe te roeren om te voorkomen dat er een velletje ontstaat.
  4. Giet het ingedikte mengsel in een schaaltje en dek af op de bovenkant van het mengsel.
Voor de hazelnoot botercrème:
  1. Snijd de boter in stukjes, voeg de basterdsuiker en de hazelnootpasta toe. Voeg ook de nog licht warme banketbakkersroom toe (dan smelt de boter een beetje mee).
  2. Klop het tot een gladde en luchtige botercrème (niet met een draadgarde maar met de ‘Bisschop of vlindergarde’).
Tot een geheel:
  1. Bestrijk het biscuit met een dunne laag botercrème. En strooi er de helft van de hazelnootstukjes overheen.
  2. Rol het biscuit in de lengte op en smeer botercrème aan de buitenkant van de rol, zo glad mogelijk. Bedek de zijkanten van de rol met de overige gehakte hazelnootstukjes.
  3. De overige botercrème doe je in een spuitzak met een decoratief spuitmondje. Versier jouw rol zoals jij het mooi vindt.
  4. Je kan de rol natuurlijk helemaal decoreren zoals jij zelf wilt. Het lekkerste is met chocoladestreepjes of blaadjes ;).

I.p.v. hazelnoot(pasta) kun je natuurlijk ook andere smaken gebruiken, zoals bijvoorbeeld aardbeien(jam). Dan vervang je de hazelnootpasta door 100 gram (of als je van zoeter houdt, 150 gram) aardbeienjam. En garneer je het met verse aardbeien en mix hagelslag.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *