Herfst stoofpotje van truffelaardappel

Voor veel mensen is de truffelaardappel een onbekende aardappel. En dat is jammer. Dit aardappelras is op steeds meer plaatsen verkrijgbaar. Vraag er eens naar bij jouw groentewinkel of boerderijwinkel.

De truffelaardappel is een paarse, ietwat langwerpige aardappel. Het is een zeer smakelijke, vastkokende aardappel. De paarse kleur blijft behouden als de aardappel wordt gekookt. Van origine komt de truffelaardappel uit Frankrijk, waar zij beter bekend is als de “Vitelotte-Noir”. Ze worden truffelaardappelen genoemd door de vorm en kleur die sterk overeenkomen met de kenmerken

van een truffel. De structuur is vergelijkbaar met die van een Charlotte en Nicola en is ook vastkokend. Truffelaardappels zijn geschikt voor meerdere doeleinden zoals koken, frituren, bakken en pureren. Door haar unieke voorkomen is de truffelaardappel een manier om een maaltijd extra kleur en smaak te geven, en tegenwoordig zijn de truffelaardappelen bijna het hele jaar verkrijgbaar.

Voor het bereiden is afspoelen een optie, maar niet noodzakelijk. Bij koken de aardappels ongeschild ongeveer 5 minuten laten koken, daarna laat de schil eenvoudig los. In plaats van truffelaardappelen kun je natuurlijk ook andere vastkokende aardappelen gebruiken. Maar voor een complete smaak van dit stoofpotje zijn de mooie paarse truffelaardappelen wel het lekkerst.

Dit heb je nodig:

  • 500 gram truffelaardappelen
  • 10 sjalotjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 2 dl. vleesbouillon
  • 1/2 eetlepel verse tijm
  • 1 laurierblaadje
  • zout en peper
  • 250 gram kastanjechampignons

Zo pruttel je het tot een lekker stoofpotje:

  1. Snijd de aardappelen in plakken van 2 cm dik
  2. Pel de sjalotten en halveer ze
  3. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en bak de spekjes zachtjes uit
  4. Schep de sjalotten op een bord en bak de sjalotten in het spekvet al omscheppend mooi bruin
  5. Gooi de aardappelplakken erdoor en bak ze 2-3 minuten mee
  6. Voeg de bouillon, tijm en laurier toe en stoof de aardappelen in 7-9 minuten gaar
  7. Bestrooi naar smaak met peper en zout
  8. Veeg de champignons schoon verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de champignons op een hoog vuur mooi bruin
  9. Schep de spekjes en de champignons door het stoofpotje en warm het nog even mee

Dit stoofpotje smaakt heerlijk bij ‘groot’ vlees zoals sucade en stooflappen of bij wild.

Dit recept is afkomstig van   Winkel van het land in Roosendaal

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *