Sticky toffee chocolate pudding cake

Published by Puur Tafelen on

Heerlijk machtig, heerlijk lekker….te lekker eigenlijk. Mits je natuurlijk van cake en chocolade houdt.

Wat heb je nodig voor 1 cake:

Beslag;

  • 125 gram dadels, ontpit
  • 125 gram boter, plus nog wat extra om in te vetten
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 1,5 gram zout
  • 3 eieren
  • 50 gram chocolade 70%, gesmolten
  • 125 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder

Saus;

  • 115 gram slagroom
  • half vanillestokje
  • 140 gram suiker
  • 10 gram citroensap
  • 140 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram boter
  • mespuntje zout

Zo maak je het klaar:

  1. Zet de oven op 180 graden
  2. Doe de dadels in een pan met 125 milliliter water en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen
  3. Vet een springvorm (20 cm) in met boter, bekleed de bodem met bakpapier en zet de ring eroverheen. Knip het overtollige papier eraf
  4. Klop de boter, suiker en het zout in de mixer tot een luchtige massa
  5. Voeg in drie delen de eieren toe en klop ze goed door. Meng als laatste de gesmolten chocolade erdoor
  6. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de pan met water en dadels en roer tot een pap. Voeg dit bij het chocolademengsel en klop het tot een schuimige massa. Giet de massa in de springvorm en bak in 50 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is door een satéprikker in het midden te steken; als deze er schoon uit komt, is de cake gaar
  7. Verwarm voor de saus de slagroom met het opengesneden vanillestokje, maar laat het niet koken
  8. Doe de suiker, 10 gram water en het citroensap in een steelpan en schud de pan tot er een mooie karamel ontstaat. Giet er rustig de warme slagroom bij (pas op: het kan spetteren). Voeg de basterdsuiker, boter en het zout toe en laat al roerend 4 tot 6 minuten rustig koken. Giet de saus in een schenkkan
  9. Haal de sticky toffee pudding cake uit de taartvorm, serveer op een bord met de saus en wacht (vooral) niet te lang met opeten…..enne pas op dat je de vingers niet mee opeet 😉

Dit recept komt uit ‘De Chocoladebijbel’  van Kees Raat.

Print Friendly, PDF & Email

Puur Tafelen

De redactie van Puur Tafelen is te bereiken via info@puurtafelen.nl

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *