tarte tatin

Uien-tarte tatin

Een uien-tarte tatin is een hartige variatie op de klassieke tarte tatin, de omgekeerde appeltaart. Een lekkere, makkelijke, goedkope én vegetarische taart om te maken. Je kunt er alle soorten uien voor gebruiken, van sjalotten tot rode uien.

Dit heb je nodig voor het deeg:

  • 100 gram meel
  • 50 gram boter
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel zout
  • beetje water

Voor de vulling:

  • 1 kilo uien (6 middelgrote uien)
  • 50 gram boter
  • 3 takjes verse tijm
  • 100 gram feta
  • zout en peper

Zo bak je de taart bruin:

  1.  Voor het deeg; doe de boter, het bloem, het zout en het ei in een kom voor de keukenmachine en draai er een soepel deeg van. Laat het deeg een half uurtje rusten
  2. Vulling; De uien doormidden snijden zodat de ringen heel blijven. Als je sjalotten gebruikt heel laten als ze klein zijn, anders halveren
  3. De uien met de boter en de tijmblaadjes in de tarte tatin-vorm of in een koekenpan leggen met de platte kant naar beneden. Het vuur aanzetten en de uien heel langzaamaan verhitten. De uien moeten de tijd krijgen om gaar te worden voor ze gaan karamelliseren door de suikers in de uien
  4. Een deksel op de pan of tarte tatin-vorm doen en de uien twee keer omdraaien tijdens het garen. Als de uien bijna gaar zijn haal je de deksel van de pan zodat de suikers in de uien karamelliseren
  5. De vorm van het vuur halen en af laten koelen. Als er zonder tarte tetin-worm gewerkt wordt, leg je de uien met de platte kant naar beneden in de (glazen) lage taartvorm. De feta in plakken van een halve centimeter snijden en rondom de uien draperen. Het deeg in een slordige lap op de afgekoelde uien leggen
  6. De taart in ongeveer 20-30 minuten  afbakken in een oven op 150 graden
  7. De taart uit de oven halen en direct omkeren en serveren als bijgerecht of als hoofdgerecht met een lekkere frisse salade. Je kan er eventueel nog wat (oude) geraspte kaas overheen strooien.

Dit (H)eerlijke recept is afkomst uit “Hoe Dan” van Maroeska Metz

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *