Zonder leefbare Moeder Aarde…

Kan mij zo voorstellen dat je denkt…’waarom besteden ze bij Puur Tafelen aandacht aan dit boek?” Heel simpel…..Er is een hele echte (en wetenschappelijk bewezen) klimaatcrisis aan de gang. Met onze huidige consumptiemaatschappij gaat deze crisis ons in een snel tempo nog veel meer moeilijkheden brengen. En dan heb ik het niet alleen over de stijging van de zeespiegel. Ook het produceren van mooi, goed en veilig voedsel komt steeds verder in het gedrang, zeker als er niet snel iets aan de huidige veestapel(s), CO2 uitstoot en grondgebruik gedaan wordt. Wil niet zeggen dat we allemaal van de een op de andere dag vegetariër of veganist ‘moeten’ worden. Maar ons nog meer bewust worden van deze impact van ons vlees en vis eetpatroon is echt noodzakelijk. Twee of drie keer per week geen vlees meer eten heeft al impact. En als je dan toch vlees of vis eet let dan goed op waar het vandaan komt bijvoorbeeld: biologisch en geen ‘plofvlees’.

Even voorstellen:

Rozemarijn van ‘t Einde is klimaatactivist. Niet zomaar één, een gedreven en dan is ze ook nog dominee. Een dominee die de klimaatcrisis o.a. durft te benoemen in de kerk. En zij is daar inmiddels niet alleen meer in. Door haar manier van actievoeren komen steeds meer (religieuze) instellingen en instituten in beweging. In klimaatbeweging om precies te zijn. En dat is knalhard nodig! Zij is actief in Christian Climate Action en daarnaast (of tegelijk) ook in Extinction Rebellion (XR). Zij benadert haar activisme vanuit het christelijk geloof. Dat God de aarde heeft geschapen en dat de mensheid deze aan het vernielen is. En dat wil ze laten weten ook! Al gaat dat soms ook ten koste van haar eigen gezondheid. Rozemarijn stopt veel energie in haar activisme, maar die energie is voor haar helemaal niet zo vanzelfsprekend. Ze worstelt namelijk met een postvirale infectie waardoor haar bloed niet goed door haar lichaam wordt gepompt. Hierdoor kan ze nauwelijks rechtop staan en is ze chronisch vermoeid. Dit maakt het dan ook extra moeilijk tijdens demonstraties en stuit ze regelmatig op onbegrip van politie, justitie en buitenstaanders. “Stel je niet aan, je kan demonstreren dus het zal allemaal wel meevallen” krijgt ze nogal eens te horen krijgt en dat heeft stiekem behoorlijk impact bij haar. En logisch…..je kan aan de buitenkant niet zien dat ze ziek is. Maar dat weerhoudt haar er niet van om (inmiddels ook wel) gedoseerd haar energie in demonstraties, televisie-optredens en andere zaken te steken.

Rebelleren voor het leven

In ‘Rebelleren voor het leven’ neemt Rozemarijn je mee in de wereld van klimaatactivisme. Ze geeft een mooie en duidelijke weerspiegeling hoe het een en ander gaat binnen o.a. XR. En wat een bevlogenheid er onder jong én oud is om vreedzaam te (gaan) demonstreren. Ontwrichtende demonstraties vaak, ook naar mijn mening noodzakelijk op deze manieren. Vastlijmen aan beroemde kunstwerken, op talkshow-tafels, Spoorwegen blokkeren en natuurlijk de blokkades op de A12 bij Den Haag. Precies tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dé plek om te eisen dat de 17 miljard verkapte fossiele subsidie van tafel gaat. Van ‘t Einde neemt je ook mee in haar persoonlijke wereld en ervaringen. Natuurlijk kunnen Bijbelpassages niet ontbreken bij een dominee 😉 maar misstaan zeker niet. Integendeel (wat je dan ook wel of niet geloofd) de woorden raken precies de kern van de onderwerpen. Aan het eind van ieder hoofdstuk heeft ze een aantal bruikbare tips die aansluiten bij het hoofdstuk en die je eventueel in praktijk kunt (gaan) gebruiken.

Kortom:

Dit is een absolute must-read. Rozemarijn pakt je bij de strot met haar manier van schrijven, een lach en een traan. Voor iedereen die ook maar een klein beetje begaan is met de huidige situatie waarin wij met z’n alle in zitten. Het valt niet meer te ontkennen…..het is een heuse klimaatcrisis! Ik weet ook dat we het niet allemaal, helemaal tegen kunnen houden (klimaatveranderingen zijn er al miljoenen jaren. Zo’n 20.000 jaar geleden liepen er bijvoorbeeld nog mammoeten op de bodem van onze Noordzee) maar wij -deze en de volgende generatie- kunnen vanaf nu de gevolgen van deze crisis wel zo minimaal mogelijk proberen te houden. Als je dit boek gelezen hebt is het moeilijk om niet (meer) in actie te komen. En dat hoeft niet door mee te doen aan blokkade’s of jezelf vast te lijmen aan wat dan ook. Dat kan simpel al door dit boek aan andere aan te bevelen. Door jezelf meer en meer te verdiepen in de status waarin we nu beland zijn. Door eens een XR (online)voorlichtingsbijeenkomst bij te wonen. Door je ogen te openen en jezelf uit durven spreken dat je bang bent, wellicht niet meer voor je ouders of jezelf maar wel voor de generatie’s die komen gaan. En klimaatcrisis komt niet alleen; door deze crisis gaat er ook een veel grotere voedselcrisis ontstaan, met nog meer onvrede en vooral oorlogen tot gevolg. 

En is het allemaal zo erg? Op zich op dit moment wel….maar ik heb toch wel hoop. Hoop dat de gevolgen minimaal kunnen blijven. Hoop dat mensen zoals Rozemarijn, veel meer mensen gaat inspireren om in actie te komen. Hoop dat de politiek eindelijk eens haar verantwoordelijk gaat nemen en ook tot daadwerkelijke actie overgaat! Hoop dat mensen tot inkeer komen ervoor zorgen dat de politiek geen keuze meer heeft om tot actie over te gaan. Hoop dat jij hier aan mee gaat helpen, op welke manier dan ook…..

Rozemarijn van ‘t Einde is theoloog en criminoloog en werkt als geestelijk verzorger bij het Leger des Heils. Nog belangrijker vindt ze haar activiteiten als ‘scheppingsactivist’ met Extinction Rebellion en Christian Climate Action. Ze verschijnt regelmatig in de media en is actief op Twitter en Instagram.

Twitter: @Rozemarijnvte

Instagram: @scheppingsactivist

Bestellen? Klik op de afbeelding.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *