Alternatieven voor suiker, bestaan die wel?

8 juli 2016 Redactie Puur Tafelen

Suiker is het nieuwe roken: je hoort het steeds vaker. Logisch dus dat je op zoek gaat naar een alternatief. Maar alternatieven voor suiker, bestaan die eigenlijk wel?

Om met de deur in huis te vallen: nee. Goede alternatieven voor suiker bestaan niet. Bij iedere vervanger is wel een minder positieve kanttekening te bedenken. Ook vervangers kunnen je bij overmatig gebruik, net als gewone suiker, dik of in het ergste geval ziek maken. Maar een taart gezoet met bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker kan voor een keertje best. Hieronder enkele alternatieven:

Kokosbloesemsuiker: wordt in de Indische keuken al jaren onder de naam Gula Djawa gebruikt. Van alle alternatieven is dit de minst slechte suiker. Kokosbloesemsuiker is goed te gebruiken in gebak, havermoutpap of een smoothie.

Palmsuiker: bestaat uit sap van palmbomen wat wordt gedroogd en vermalen waardoor het een korrelige structuur krijgt. Komt het uit kokospalm, dan is het geen palmsuiker, maar kokosbloesemsuiker. Palmsuiker is goed te gebruiken in baksels.

Honing: als je de goede soort koopt is er niks mis met honing als suikervervanger. Aan goedkope honing is vaak suikerwater toegevoegd waardoor je dus alsnog gewone suiker eet. Dit probleem kun je vermijden door een wat duurdere, biologische versie te kopen.

Stevia: werkt niet zo goed in baksels. Het effect is totaal anders dan andere vervangers. Stevia is wel goed te gebruiken in poedervorm of vloeibare vorm. Bij supermarktvarianten wordt vaak gewone suiker aan Stevia toegevoegd. Reden dus om goed op te letten wat je precies koopt!

Ahornsiroop: vindt je vaak terug in Engelse recepten onder de naam maple syrup. 12 el siroop staat gelijk aan 200 gram kristalsuiker. Baksels kunnen sneller bruin worden als je alleen ahornsiroop gebruikt.

Deel je ervaringen met suikervervangers. Welke vindt jij het beste werken?

Deel dit artikel:
Facebooktwitterlinkedinpinterest

Lees hier meer over:

Blogs van onze gastbloggers

De Verspillingsfabriek

Wij gooien in Nederland ontzetten veel goed voedsel weg. Met z’n alle (horeca, supermarkten én co...
Lees verder »

De kievitsboon

De kievitsboon is een boon die in Nederland niet erg bekend is. De boon dankt zijn naam aan de kievi...
Lees verder »

Wat zeg je? Ouwel?

Als ik ouwel zeg is de kans groot dat je denkt….ouwel? Wat is dat? Als ik zeg “eetbaar papier”...
Lees verder »