Suikerplantje Stevia

Stevia bevat een calorie-arme zoetstof die tot 300 keer zoeter is dan suiker. Omdat Stevia de bloedsuikerspiegel niet beïnvloedt, is het zeer geschikt voor diabetici. Sinds maart 2011 is de zoetstof goedgekeurd door de EU en de verwachting is dat veel frisdrankenproducenten nu hun light dranken zullen gaan zoeten met Stevia. 

Zaaien en verzorging
De plant komt van oorsprong uit subtropische gebieden en wordt daarom in Nederland als een eenjarige plant gekweekt. Van nature is Stevia een vaste plant en onder de juiste omstandigheden kan deze plant prima meerdere jaren meegaan. Het is een plant met gebruiksaanwijzing. Probeer met de maanstanden mee te zaaien. Een tip voor de beginners: zaai elke week, dan zit er altijd wel een zaaibeurt tussen die in de juiste maanperiode valt. Zet de plant op een lichte plaats, dat bevordert de bladgroei. De plant doet het prima in een grote pot met normale potgrond, maar de voorkeur gaat uit naar een lichtzure grond. Stevia houdt van een warme en vochtige omgeving, maar zeker niet van natte voeten.

Stevia in de keuken
Stevia is een heerlijke veelzijdige zoetstof en calorie-arm. Je kunt het blad fijnsnipperen en als vervanger voor suiker gebruiken in taart en muffins, in toetjes zoals yoghurt, maar ook in thee en koffie.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.