Vergeten groente: de aardpeer

De aardpeer, topinamboer of Jeruzalem-artisjok is een vaste plant met eetbare knollen. Zoals de naam, aardpeer, al doet vermoeden worden de ondergrondse delen (wortelknollen) gebruikt. Deze wortels bevatten ondermeer inuline, een niet verteerbare zoetstof en daardoor veilig voor diabeten. De Fleuron d’Anjou, een roodschillig soort wordt in de restaurantkeuken zeer gewaardeerd in verband met zijn smaak en ronde vorm. Hierdoor gaat het schoonmaken makkelijker en is er minder afval.

Deze oersterke groente is winterhard. De plant wordt zeker twee meter hoog en je kunt ze goed gebruiken als windscherm. In het najaar oogst je de smakelijke knollen, die zelfs rauw goed smaken. Kleine knollen plant je terug voor de oogst van volgend jaar. Wil je aardperen in je eigen moestuin?

In de keuken: Er zijn vele manieren waarop de aardpeer in de keuken als groente gebruikt kan worden: van mooie stevige soepen tot chips of als vulling voor een roerbakschotel. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok.

Basisbereiding aardperen: De aardperen spoelen. Afborstelen met een fijnmazig metalen sponsje onder stromend water. In schijfjes snijden. Rauw bakken in hete olijfolie tot ze een kleurtje krijgen. Deksel op de pan zetten en het vuur lager zetten. Nog eventjes op het vuur laten dan goed kruiden met peper en zout.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.