Bijbel van de Thaise keuken

Published by Puur Tafelen on

Na de (land)Bijbels van de Japanse en Indonesische keuken is er nog ook de Bijbel van de Thaise keuken. Aziatische smaken en toch weer heel verschillend met de Japanse en/of Indonesische. Deze kookbijbel is samengesteld door Noi Pia-Ud. Zij heeft onder andere gekookt bij/voor 24Kitchen.

Noi Pia-Ud gaat je meenemen in de culinaire wereld van Thailand. Van zuid tot noord, van papajasalade tot jackfruitcurry. Anders dan gemiddeld in het Westen, waar je vaak niet zomaar spontaan aan kunt schuiven is dit in de Thaise eetcultuur wel anders. Bij de Thai ben je altijd en overal welkom. De auteur verhuisde op haar 10de naar Nederland. Waar ze buiten de taal en cultuur te maken kreeg met een heel andere eetcultuur dan ze gewend was. Ze wist al vroeg dat ze een culinaire opleiding wilde gaan doen en na een opleiding kon ze bij het restaurant van haar ouders achter het fornuis haar kennis en kunde uitproberen en uitbreiden.

De Bijbel van de Thaise keuken is verdeeld in vijf hoofdstukken. In regio’s van Noord tot Zuid. Door de globalisering zijn veel specifieke ingrediënten tegenwoordig ook te koop in het westen, bij voorkeur in de Toko’s.  Na de inleiding, en ‘hoe het boek te gebruiken’ volgt een korte geschiedenis van de Thaise keuken en een aantal belangrijke Thaise begrippen; zoals ‘kra-tha’ (wok) en ‘nung’ (stomen).

Zoals iedere keuken kenmerkt de Thaise keuken zich door specifieke technieken, bereidingswijzen en natuurlijk ingrediënten zoals heilige basilicum, doerian en diverse soorten rijst. How to do’s en basisrecepten mogen niet ontbreken en worden in duidelijk stap-voor-stap uitgelegd in tekst en met foto’s.

Thaise keuken

In de Thaise keuken wordt veel vlees en vis gebruikt. Maar er zijn ook enkele vegetarische recepten opgenomen. Deze kookbijbel is door iedereen te gebruiken of je nou een beginnende keukenprins(es) of een al wat verder gevorderde bent. Door de foto’s die opgenomen zijn bij vele recepten krijg je zin om gelijk naar de toko te gaan en een aantal van de heerlijke recepten uit te gaan proberen….Maar dan wel op z’n Thais, niet alleen voor jezelf maar wel delen met anderen ;). De bijbel van de Thaise keuken is een absolute aanrader om kennis te maken met de Thaise eetcultuur en jouw kookervaringen uit te breiden.

Hier alvast een heerlijk (vega) recept: Zoete-aardappelballetjes 

Nia Pia-Ud is te volgen via Instagram en FaceBook

Print Friendly, PDF & Email
Categories:

Puur Tafelen

De redactie van Puur Tafelen is te bereiken via info@puurtafelen.nl