Budget koken

Published by Puur Tafelen on

Een flinke groep mensen hebben, helaas, te maken met een laag inkomens/bestedingspatroon. Wat hier de eventuele oorzaken van (kunnen) zijn laten wij in het midden. Het is al erg genoeg dat de enige banken in Nederland die groeien de voedselbanken zijn. Helaas is vaak een gevolg dat er op gezond voedsel bezuinigd moet worden. Althans dat wordt vaak gedacht. Merlien Welzijn laat in haar boek ‘Budget Koken’ zien d.m.v. een heel aantal mooie recepten dat je voor minder dan 5 euro een goede maaltijd op tafel kunt zetten.

Merlien Welzijn

Merlien Welzijn is opgegroeid in een eenoudergezin en er moest rondgekomen worden van een bijstanduitkering. Uit eigen ervaring weet zij hoe lastig het kan zijn om een voedzame volwaardige maaltijd op tafel te zetten met weinig budget. Niet voor niets is zij initiatiefneemster van www.bijstandsgerechten.nl

In het voorwoord geeft Merlien al een klein doorkijkje in het boek. Heilig bij het goedkoop, gezond, koken is slim inkopen en weinig tot niets weggooien. Ze bespreek daarna diverse smaakmakers waarmee je gemakkelijk jouw gerechten nog lekkerder maakt. En die smaakmakers zijn in principe niet duur. Zeg nou zelf….hoe lang doe jij met een potje zout of peper? Bewaar, koop- en bespaartips, boodschappen doen worden besproken net als een seizoensoverzicht van de groenten die in het boek (veel) gebruikt worden. Immers als je een groente in het juiste seizoen koopt is deze het goedkoopst.
Merlien geeft jou 10 gouden regels voor budget koken, van koken op matig vuur tot niets weggooien.

Budget koken

Ze heeft topkok Ron Blaauw zover gekregen om een aantal recepten te koken die minder dan 10 euro (per gerecht) kosten en smaken als een 2 sterren gerecht. Uiteraard staan deze recepten in het boek. Vlees, vis, soep, bijgerechten en vegetarisch. Er staan voor iedereen recepten tussen. Recepten zijn natuurlijk niet heilig, je kan ze eventueel aanpassen naar jou/jullie smaak. Als laatste staan er een aantal recepten in die je als luxe kunt beschouwen. Deze zijn iets duurder (maximaal 10 euro) om te maken maar ook voldoende voor een gezin met 2 volwassenen en 2 kleinere eters.

Al met al:

Van kippenpastei tot fusilli met venkel en een five spice-kip. En van zuurkool met ouderwetse stooflapjes tot kabeljauw met witlof. Het is Merlien Welzijn gelukt om met 70 recepten gezonde handvatten te geven als het gaat om budget (moeten) koken. Je wordt stap-voor-stap meegenomen bij ieder recept en hierdoor is alles makkelijk klaar te maken. Samen met de (h)eerlijke foto’s is het een aanrader voor eigenlijk iedereen.

Print Friendly, PDF & Email
Categories:

Puur Tafelen

De redactie van Puur Tafelen is te bereiken via info@puurtafelen.nl