De hele vis

Published by Puur Tafelen on

Josh Niland is een Australische chef die in korte tijd roem vergaarde door zijn manier van omgaan met ‘de vis’ in z’n geheel. Met zijn no-waste ideologie heeft hij al diverse grote (Australische) prijzen gewonnen. Nu heeft hij zijn eerste boek uitgebracht. Hij neemt je mee in dit boek om de wondere wereld onderwater naar boven te brengen en zoveel mogelijk in z’n geheel klaar te maken. Waarom zou je dat met vlees wel doen en niet met vis?

Bijna de eerste helft van het boek bestaat uit een uitgebreide uitleg en voorlichting over vis. Hoe, wat en waar gevangen, bereiding, conservering, korte bewaring. Je gaat jezelf verbazen wat je nog niet wist over (duurzame) vis (vangst). En vooral over wat je allemaal kunt gebruiken, buiten het alom bekende visfiletje.
Het is, zoals de auteur ook stelt, geen propagandaboek om meer vis te gaan eten. Wel wil Josh een andere boodschap meegeven, koop goede vis. Bezuinig niet op een goede vis. Dat proef je gegarandeerd terug op je bord. Na het lezen van dit boek weet je hier alles van. Ook met minder bekende soorten, als zonnevis en rode mul, maak je aan de hand van recepten kennis.

Josh Niland is groot voorstander van zo duurzaam mogelijke vis gebruiken. Een soort van met de seizoenen mee-eten als bij groente en fruit. Hij neemt je op een hele persoonlijke manier mee in zijn (kook)wereld. Geeft tips & tricks om jou een zo vers mogelijke vis te laten kopen, klaarmaken en eten. Belangrijke zaken waar je op moet letten zijn o.a.: dat een verse vis niet ‘vissig’ mag ruiken, de ogen van de vis en de kleur van de kieuwen.

Josh laat je aan de hand van duidelijke foto’s zien hoe je een vis het beste kunt schoonmaken en bewaren. Sommige vissoorten komen qua smaak beter tot hun recht als je ze, net als bij een goed stuk vlees, een tijdje laat drogen (lees rijpen). De anatomie komt ook zeer overzichtelijk voorbij net als het gereedschap wat en hoe je deze het beste gebruikt.

Kortom:

Ben jij toe aan next-level vis klaarmaken en vooral van genieten? Dan is “De hele vis; Het kookboek” een absolute aanrader. Het is een uitgebreid boek met veel informatie die een hele andere kijk geeft op de bereiding en het eten van vis en zeevruchten. Met de smakelijke foto’s en duidelijke recepten een compleet kookboek.

Print Friendly, PDF & Email
Categories:

Puur Tafelen

De redactie van Puur Tafelen is te bereiken via info@puurtafelen.nl