Inhoud:

Klimaat, zero waste, lekker en gezond. Dit zijn termen die bij steeds meer mensen hoog in het vaandel komen te staan. En niet onterecht. Per jaar wordt in Nederland nog steeds heel veel voedsel verspilt. In 2019 was het 34,4 kilo per persoon. Dit was al ongeveer 7 kilo minder dan in 2016 maar toch nog ontzettend veel. We zijn op de goede weg.

Martin Kintrup heeft een boek vol geschreven met allerlei tips (en recepten) hoe je voedselverspilling tegen kunt gaan. Op kinderlijk eenvoudige manieren soms. Onder het motto: ‘een betere wereld begint bij jezelf’ gaat ‘Duurzaam lekker eten’ jou helpen om bewuster naar jouw voedingspatroon te kijken. Niet met een wijzend vingertje dat je het nu helemaal verkeerd doet, nee met praktische voorbeelden en bewustwording creërend. Handvatten om bijvoorbeeld plasticvrij boodschappen te (gaan) doen of op de juiste manier voedsel bewaren.

Inhoud

Regionaal, seizoensgebonden en biologisch is de rode draad. Veel gerechten zijn vega of vegan.  Er staan ruim 100 recepten in, allicht een aantal die jij vaker gaat maken. Martin heeft flink de ruimte genomen om jou kennis te laten maken met de basis voor een groene keuken. Een uitgebreide groente- en fruitkalender geeft je een duidelijk overzicht (per maand) van aanbod en waar het vandaan komt, opslag of vers bijvoorbeeld.

Het volgende hoofdstuk wordt duidelijk gemaakt dat de weg naar duurzaamheid niet altijd even makkelijk kan zijn. Het is niet de bedoeling van de auteur om jou helemaal veganistisch te laten gaan eten (alhoewel dat wel het meest duurzaam zou zijn 😉), vegetarisch is al een goede stap in de betere richting. Af en toe een stukje vlees, vis of kaas kan heus wel maar dan wel biologisch en verantwoord.

Het derde hoofdstuk gaat helemaal over het verwerken van restjes. Aan de hand van zo’n 30 verassende recepten laat Martin zien dat er veel mogelijk is met restjes van de vorige dag(en), zoals deze pompoencurry met blauwe-bosbessenchutney.

Bloemkoolstronken, wortelloof of koolrabisteeltjes…heb jij ze wel eens klaargemaakt en gegeten? Het vierde hoofdstuk gaat over onderdelen die je niet snel bedenkt om klaar te maken. Probeer deze bloemkoolcarpaccio eens. En zo staat er nog meer lekkers in het boek.
Duurzamer eten gaat hand-in-hand met alle ingrediënten zoveel mogelijk zelf te bereiden zoals sauzen en spreads. Hoofdstuk 5 in ingeruimd voor allerlei basisrecepten die ook terugkomen in een aantal recepten. Van boekweitdrank tot diverse smaken vegan mayonaise. Stuk voor stuk lekker (en duurzaam).

Het laatste hoofdstuk gaat over het bewaren, tuinieren en oogsten. Martin laat je kennismaken met de diverse manieren van bewaren van jou gekochte of zelf verbouwde groenten en fruit. Geen groene vingers en/of (grote) tuin? Geen probleem. Met de tips uit ‘Duurzaam lekker eten’ maak je jouw vensterbak of balkon(tuin) simpel tot jouw eigen gezonde ‘fabriek’.

Tot slot

Een absolute en hippe aanrader voor jouw boekenkast of eigenlijk de keukentafel en/of het aanrecht. Het boek is rijkelijk gevuld met recepten, informatie én smakelijke foto’s van Vanessa Jansen. Met dit boek ga je gelijk praktisch aan de slag om jouw ecologische footprint (nog verder) te verlagen. En je blijft er nog lekker bij eten ook. Win-win zeggen wij.

Martin Kintrup woont op een boerderij aan de rand van de stad Münster. Zijn vader is met zijn tachtig jaar nog steeds een fanatieke tuinier. Niet vreemd dat de liefde voor de natuur hem met de paplepel is ingegoten. Toen Martin een studiekeuze moest maken, besloot hij dan ook voor de Landschapsecologie te gaan.

Tijdens de studie ontdekte hij zijn tweede grote liefhebberij: koken! Hij werkte een aantal jaren met goot plezier als kok bij een vegetarisch restaurant in Münster en ontdekte er hoe veelzijdig en lekker de vleesloze keuken kan zijn. Met het verschijnen van zijn eerste vegetarische kookboek in 2005 werd schrijven zijn beroep. In de vijftien jaar die hij nu als kookboekenschrijver actief is, maakte hij veertig boeken, waarvan er meerdere een prijs wonnen.

In ‘Duurzaam lekker eten’ verenigt Martin zijn twee grote passies en bewijst hij dat een bewuste levenswijze en grenzeloos genieten heel goed samengaan.