Eat it all

Puur Tafelen

Minder voedsel verspillen, gezonder eten en bewuster gaan leven. Allemaal onderwerpen die je als een goed voornemen kunt zien voor een nieuw jaar. Maar uiteindelijk zijn jaartallen maar getallen….je kan op ieder moment een goed voornemen in praktijk (gaan) brengen. Zeker als het om jouw gezondheid en dat van de Aarde gaat. Bewuster eten heeft een positieve uitwerking op het milieu, gezondheid en ook nog je portemonnee. Stengel, wortel, loof, stronken en nog meer zijn in veel gevallen nog prima te gebruiken als voedsel ook al zou je dat niet altijd iets bij kunt bedenken. Licia Cagnoni* laat in haar boek “Eat it all” zien hoe jij jouw bijdrage kunt (gaan) leveren aan het verminderen van voedselverspilling.

Bewustwording

Een belangrijke bewustwording is het feit om beter te kijken wat voor producten je allemaal koopt. Biologische of onbewerkte groente en fruit zijn sowieso gezonder omdat er geen chemische (bestrijdings-)middelen gebruikt zijn. Het mee-eten met de seizoenen is ook een belangrijke. Zeker ook nog eens als je zoveel mogelijk lokaal koopt. Licia beschrijft in de eerste pagina’s allerlei tips en tricks om zoveel mogelijk van de ingrediënten te kunnen gebruiken. Of langer goed te kunnen houden. Zoals ze zelf schrijft: ‘met dit boek bespaar je op boodschappen en leer je de restjes te verwerken en voedselverspilling te voorkomen. Kook bewust: de planeet zal je dankbaar zijn.’

Eat it all is ingedeeld in groepen voedingsmiddelen zoals: groenten, fruit en vlees en vis. Dat maakt het voor jou al een stukje makkelijker om aan de hand van wat je over hebt een lekker recept bij te zoeken. Buiten de recepten heeft de auteur allerlei wetenswaardigheden van de diverse groenten en fruit in het boek verwerkt. Je komt recepten tegen waarvan je niet snel gedacht had dat het zou kunnen zoals bijvoorbeeld: roomijs met doperwtenpeulen en aardbeien of crêpes met courgettevulling.

Achter in het boek staan alle ingrediënten en recepten nogmaals overzichtelijk vermeldt om nog sneller jouw (favoriete) recept op te kunnen zoeken. Eat it all is een geweldige toevoeging op de plank in de (kook)boekenkast als het gaat om verduurzaming van jouw eetpatroon. Na het lezen (en uitproberen van recepten) van dit boek zijn er geen excuses (meer) om te zeggen dat het eten van ‘restjes’ niet lekker kan zijn. Een mooie uitgave die niet in de keuken van 2021 niet mag ontbreken.

*Licia Cagnoni is al meer dan 25 jaar chef-kok en heeft veel ervaring in de wereld van haute-cuisine. Ze werkte mee aan verschillende kookboeken en publicaties. Nu heeft ze, behalve haar activiteiten als food-stylist, kookcursussen en verzorgt ze catering voor evenementen. Met haar creatieve en elegante stijl zorgt ze altijd voor unieke en vernieuwende smaken. Ze is op Facebook hier te vinden.

Print Friendly, PDF & Email