Inhoud:

Bij een vrijmibo, een feestje of op een terras, een bitterbal is allicht van de partij. Zo’n volle smakelijke bitterbal met een dotje mosterd of mayo gaat er bijna altijd wel in. Maar wist je dat je veel meer kunt doen met een bitterbal? Ilona de Wit wel. Zij heeft er zelfs een heel boek van vol gekregen. “Het Bourgondische bitterballenboek” staat vol met allerlei soorten ballen. Vlees-, vis-, en vegavulling.

Bitterballen

Een groot verschil met de ‘gewone bitterballen’ en de ‘ballen’ uit dit boek is heel simpel….de smaak. Deze is niet te vergelijken met een balletje wat je kant-en-klaar in de supermarkt koopt of bij een bittergarnituur geserveerd krijgt. Simpel gezegd is een bitterbal niet meer of minder dan een ragout met een krokant jasje. Het kleine broertje van een kroket.

Ilona organiseert regelmatig haar eigen bitterballenborrels, ze wordt niet voor niets de ‘bitterballenkoningin’ genoemd in haar omgeving. Op haar Instagram account (@worstenbrood_en_wijn) en foodblog (www.worstenbroodenwijn.nl) komen dan met grote regelmaat diverse ballenprobeersels voorbij.

Bourgondisch

Bourgondisch is niet voor niets gekozen; Ilona is een echte Brabo en als ze ergens verstand van lekker (bourgondisch) eten hebben is het wel in Brabant. Het boek is er voor iedereen die van een lekker balletje en gezelligheid houdt. Het voordeel is dat je de ballekkes van tevoren kunt klaarmaken en invriezen. Zodat je ze zo in de frituur (of oven) kunt mikken en ze binnen 10 minuten op de borreltafel kunt serveren. Samen met een wijntje, biertje, cocktail of met een goed uitgekozen smaak thee, mocktail of een (h)eerlijke Vienul (alcoholvrije wijn). Ilona heeft er zelfs een heuse ‘bitterballenplaylist’ bij gemaakt, die vooral bij het maken van de ballekkes lekker klinkt 😉.

Het Bourgondische bitterballenboek is overzichtelijk en duidelijk samengesteld. Met heldere uitleg over hoe en wat. Dubbel paneren, afdekken alle belangrijke handelingen komen voorbij en je komt erachter wat salpicon is. Een volle pagina is besteed aan de geschiedenis van het ontstaan van de bitterbal.

De basis

Alles begint met de (juiste)basis, ingrediënten, het te gebruiken materieel en hoe de salpicon te maken. Allemaal nodig om tot een smakelijke (bitter)bal te komen.  De recepten zijn duidelijk geschreven. Als je de lijst met ingrediënten en bereidingswijze puntsgewijs volgt….kan het eigenlijk niet misgaan én onthoudt….oefening baart kunst. Samen met de smakelijke foto’s is dit een superboek om te kopen en aan de slag te gaan om jouw eigen ballekkes te gaan maken.

Om je alvast in de mood te krijgen hebben we alvast een paar recepten die we met jullie mogen delen: