Inhoud:

In tijd van schaarste en crises wordt men creatief.  In de Tweede Wereldoorlog hebben mensen (hier in Nederland) zelden zo gezond gegeten. Dat klinkt erg vreemd, zeker als je aan de hongerwinter denkt….Maar toch is het zo, zeker de eerste jaren van de oorlog. Hoe? Dat laat Manon Henzen goed zien in haar historische kookboek ‘Koken in oorlogstijd’.

Dat het eten zo gezond was had te maken met het feit dat er heel creatief werd omgegaan met voedsel en brandstof. Weinig vlees en meer groente, peulvruchten en aardappelen. En de restjes werden niet zomaar weggegooid. Een belangrijke rol was zeker ook weggelegd voor het voedselhervormingsplan wat n.a.v. WOI was ingesteld. Hoe dat precies ging valt te lezen in het boek.

Het boek is overzichtelijk ingedeeld en gevuld met prachtige oude prenten en foto’s. Deze geven goed de sfeer weer van hoe het er in die jaren aan toe ging. Veel van deze recepten zijn prima te vertalen naar de huidige tijd omdat het vegetarische gerechten zijn. Van Oma’s pannenkoek tot aan dakhaas en van kruidkoekjes tot paddenstoelenkotelet. Het zijn stuk voor stuk aparte gerechten die de moeite van het proberen waard zijn. Wat goed naar voren komt is het feit dat er bijna uitsluitend gebruik gemaakt werd van lokale ingrediënten. Dat had natuurlijk te maken dat de import (en ook export) zo goed als stil was komen te liggen.

Ieder hoofdstuk heeft een toepasselijke inleiding en vertelt een stukje unieke geschiedenis. Kortom; ben je geïnteresseerd in geschiedenis en dan vooral in wat de mensheid in die tijden kookte? Is dit een zekere aanrader. Ondanks dat het geen dik boek is, bevat het een flinke dosis geschiedenis en een unieke inkijk in hoe er in die oorlogstijd gegeten werd.

Nieuwsgierig? Hier vind je alvast een tweetal recepten en de rest zou ik zeker eens proberen als je het boek gekocht hebt 😉.

Groentebeignets

Slemp