100% Italië

Tomaat, Parmezaan, burrata en basilicum echte Italiaanse smaken en dan samen in 1 bitterbal. Let wel op dat bitterballen met een kaasvulling sneller kunnen klappen in de frituurpan. Liever frituur je ze daarom 4 minuten op 170 °C.

Dit heb je nodig voor 60 ballen:

  • 500 gram gepelde tomaten uit blik
  • 150 gram boter
  • 20 gram tomatenpuree
  • 190 gram bloem
  • 200 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 200 gram burrata of mozzarella kaas, in blokjes
  • 20 gram verse basilicum, in fijne reepjes gesneden
  • 20 gram balsamicoazijn

Zo maak je ze klaar:

  1. Pureer de gepelde tomaten met een staafmixer fijn en zeef het door een fijne zeef om de zaadjes te verwijderen.
  2. Smelt de boter in een pan. Voeg de tomatenpuree (die dikke puree uit een klein blikje) toe en laat deze zachtjes verwarmen in de boter, zodat de zuurheid verdwijnt. Voeg vervolgens in één keer de bloem toe en roer goed met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Laat 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.
  3. Voeg de gezeefde tomatensaus in één keer toe en meng het geheel al roerend tot een samenhangende massa. Meng goed door elkaar en haal vervolgens de pan van het vuur om 1 minuutje te laten afkoelen.
  4. Meng de blokjes burrata of mozzarella, de geraspte Parmezaanse kaas, balsamicoazijn en de basilicumreepjes goed met een rubberen spatel door de iets afgekoelde salpicon.
  5. Proef nu en voeg naar smaak nog peper en zout toe. De salpicon mag best iets sterker smaken, eenmaal gefrituurd zwakt de smaak nog wat af. Let wel op met het zout, de Parmezaanse kaas is ook al zoutig.
  6. Giet de salpicon over in een platte ovenschaal en laat afgedekt onder vershoudfolie iets afkoelen. Plaats het in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.
  7. Zet alvast bloem, eiwit en paneermeel klaar in schaaltjes om de gerolde ballen doorheen te kunnen halen.
  8. Weeg de salpicon af in gelijkmatige porties (15-18 gram) en rol er stevige ballen van. Maak ze mooi rond en zorg ervoor dat er geen scheurtjes in zitten.
  9. Paneer de afgewogen en gerolde balletjes door ze achtereenvolgens door een dun laagje bloem, losgeklopt eiwit en paneermeel te halen. Haal ze daarna, voor een extra krokante korst, nóg een keer door het eiwit en het paneermeel.
  10. Bak ze vervolgens klaar en gaar in 3-4 minuten in de frituur op 180 °C.

        *Salpicon= een chique naam voor de bitterbalvulling.

      Print Friendly, PDF & Email

      Geef een reactie

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *