Appelcrumble met tijmdeeg

Appelcrumble met tijmdeeg, een niet alledaags nagerecht. Maar zeker de moeite om het regelmatig te (gaan) maken. Dit nagerecht komt uit ‘Maison Mari‘ Het lees/kookboek van Mari Maris, ook bekend van o.a.de Saladebijbel en Groentebijbel.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

Honingtijm-kruimeldeeg:
  • 110 gram koude boter, in blokjes
  • 20 gram suiker
  • 40 gram honing
  • 4 à 5 takjes tijm, gerist en gehakt
  • 120 gram bloem*
  • 20 gram havervlokken
  • 1 tl rasp van een bio-citroen
  • 1 dessertlepel citroensap
  • eventueel 1 el eidooier voor een iets romiger resultaat

*De bloem kun je ook vervangen door amandelmeel

Zo maak je het deeg:
  1. Meng alles snel door elkaar met een beetje zout.
  2. Het deeg is klaar zodra het gemengd is en tot een bal te vormen is. Het mag, hoe kan het ook anders, nog wat kruimelen. Op pulse in de keukenmachine kan ook prima, alles mag, als het maar geen gekneed deeg wordt. Als je langer doorgaat, en dus kneedt, zal het deeg niet meer kruimelen en een taai resultaat opleveren.
  3. Pak het in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koeling.
De crumble:
  • honingtijm-kruimeldeeg (zoals hierboven beschreven)
  • 30 gram boter, plus om in te vetten
  • 4 flinke, frisse appelen, zoals granny en/of Elstar in blokjes van ongeveer 2 cm
  • 1 afgestreken el suiker
  • ongeveer 1 kleine el citroensap
  • 30 gram pistachenoten, grof gebroken
  • 40 gr geitenkaas van de rol
Zo maak je het helemaal af:
  1. Smelt de boter in een ruime pan. Meng de appel erdoor en laat op middelhoog vuur in 3 minuten licht fruiten (en wat vocht vrijkomt)
  2. Draai het vuur uit en meng er dan de suiker, citroensap, pistache en verkruimelde geitenkaas door.
  3. Beboter ovenschaaltjes (of één grote ovenschaal) en verdeel het appelmengsel erover. Bedek met een goeie laag honingtijm-kruimeldeeg* en druk het deeg iets aan zodat het straks een mooie korst kan vormen.
  4. Bak de crumble in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin in een oven op 180 °C.

*Mocht het te veel deeg zijn (een dikke centimeter is zat), dan kunnen de overgebleven kruimels uitgespreid op bakpapier worden gebakken (wel korter dan de crumbles). Handig (en erg lekker) om over ijs, yoghurt e.d. te strooien. In een afgesloten blikje blijven ze een tijdje goed.

Variatietip: vervang de appelen deels, of helemaal, door net rijpe peren voor een zachtere, iets zoetere versie.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *