Bananenijs

Published by Puur Tafelen on

Bananen en ijs zijn prima bondgenoten. Met nootjes, met chocolade, met slagroom combinaties genoeg te bedenken. En als je de basis, het bananenijs, zelf maakt, smaakt het nog lekkerder.

Dit heb je voor 700 ml ijs nodig:

  • 5 (zeer) rijpe bananen
  • 300 ml slagroom
  • 400 ml volle melk
  • 180 gram kristalsuiker
  • 5 eierdooiers
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 tl vanille-extract

Zo maak je het klaar:

  1. Pel de bananen, snijd ze in stukjes en zet ze apart in een hittebestendige kom met een inhoud van minimaal 1 liter
  2. Breng de slagroom, melk en kristalsuiker in een pannetje op middelhoog vuur aan de kook en blijf roeren zodat de suiker oplost. Haal de pan van het vuur als de melk kookt en giet dit over de bananenstukjes. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet 12 tot 24 uur in de koelkast, zodat de bananensmaak goed in de melk kan trekken
  3. Leg blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat. Klop de eidooiers los in een hittebestendige kom. Haal de bananenmelk uit de koelkast en roer nog even goed door. Giet het door een zeef om de bananenstukjes te verwijderen en breng aan de kook. Giet de melk , zodra het kookt, al roerend beetje bij beetje bij de eidooiers om deze te temperen
  4. Giet alles weer terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de room 80 graden is, of dikker wordt. Giet het opnieuw door een zeef in een grote kom en zet de kom op het ijsbad. Blijf regelmatig roeren tot de ijsbasis is afgekoeld.
  5. Roer het zout en vanille-extract erdoor en zet minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast. Dek af met een stuk plasticfolie direct op de ijsbasis, zodat er geen velletje op komt
  6. Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing

Dit bananenijs recept komt uit ‘IJS & co’ van Aniek Keijsers*

*Aniek Keijsers is een aanstormend talent. Naast het ontwikkelen van recepten, werkt ze als foodfotograaf en -stylist. Haar eigen stijl in fotografie versterkte ze door onder meer workshops te volgen in Parijs en Noorwegen, onder leiding van Linda Lomelino. Ze fotografeert voor verschillende (Michelin) restaurants en foodmerken. Haar foto’s en recepten deelt ze op Instagram en op haar eigen blog Flourgirl.nl

Print Friendly, PDF & Email

Puur Tafelen

De redactie van Puur Tafelen is te bereiken via info@puurtafelen.nl

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *