Banofee

Published by Puur Tafelen on

Feestje of gewoon om jezelf en vrienden te verwennen? Met deze Bananentofeekarameltaart gaat dat vast lukken. Het recept van deze overheerlijke taart komt uit de ‘Taartbijbel’ van Heel Holland Bakt (2017) winnaar Hans Spitsbaard.

Dit heb je voor 8-12 personen nodig:

  • 125 gram boter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 25 gram ei (ca. 1/2 ei), losgeklopt
  • 250 gram bloem
  • 3 gram zout
  • 5 gram bakpoeder
  • 15 gram water
Voor de banaan-karamelvulling:
  • 5 bananen
  • 250 gram slagroom
  • 2 gram zout
  • 250 gram suiker
  • 75 gram water
  • 65 gram boter, in blokjes
  • 25 gram honing
Voor de afwerking:
  • 750 gram slagroom
  • 75 gram suiker
  • 200 gram gemengde chocoladevlokken (wit en puur)

En nog boter om in te vetten.

Zo maak je de taart:

  1. Meng voor het deeg de boter met de basterdsuiker en het losgeklopte ei. Voeg de bloem, het zout, het bakpoeder en het water toe. Kneed alles tot een soepel deeg. verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.
  2. Vet een springvorm van 23 centimeter in met boter. Rol het deeg uit tot ongeveer 3 millimeter dik en bekleed de vorm hiermee. Zorg ervoor dat de zijkant maximaal 4 centimeter hoog is. Snijd de bovenrand daartoe netjes bij. Plaats de met deeg beklede springvorm 15 minuten in de vriezer, zodat het deeg stevig kan worden. Prik gaatjes in de bodem en leg een stuk aluminiumfolie in de met deeg beklede springvorm. Vul de vorm met blindbakvulling en bak de bodem ongeveer 20 minuten. Verwijder de blindbakvulling en het aluminiumfolie en bak de bodem nog 15-20 minuten tot deze goudbruin en gaar is. Laat de bodem volledig afkoelen.
  3. Verwijder voor de vulling de schillen van de bananen en snijd ze in de lengte doormidden. Breng de slagroom met het zout aan de kook. Haal de steelpan van het vuur en zet opzij. Kook de suiker met het water tot een goudbruine karamel. Blus de karamel af met de gekookte slagroom en blokjes boter. Voeg ook de honing toe. Kook de afgebluste karamel in tot 118 °C. Giet de ingekookte karamel op de taartbodem. Duw de gehalveerde bananen voorzichtig in de karamel. Laat het geheel volledig afkoelen voor je verdergaat met de afwerking.
  4. Klop voor de afwerking de slagroom met de suiker stijf. Doe de slagroom in een spuitzak met een 16-tands gekarteld spuitmondje van 15 millimeter doorsnede. Vul de bodem tot de bovenrand af met slagroom. Spuit vervolgens doppen op de bovenkant van de taart. Strooi ter decoratie wat gemengde chocoladevlokken op de taart.

Enne….gewoon lekker dezelfde dag helemaal opeten ;).

Print Friendly, PDF & Email

Puur Tafelen

De redactie van Puur Tafelen is te bereiken via info@puurtafelen.nl

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *