Colcannon (boerenkoolstamppot)

Als we hier in Nederland denken dat de stampot alleen in ons land bekend is…dan hebben we dat mis. Deze Colcannon is de Ierse versie van ‘onze’ Hollandse boerenkoolstamppot. 

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 100 gram boter
  • 150 gram bacon, in blokjes
  • 500 gram boerenkool (geritst en klein gesneden)
  • 2 preitjes, in dunne ringen
  • 100 ml room of crème fraîche
  • nootmuskaat, vers geraspt, naar smaak
  • zout en peper

Zo maak je het klaar:

  1. Doe de aardappelen en een snufje zout in de pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Breng het aan de kook en kook ze in ongeveer 15-20 minuten gaar.
  2. Verhit ondertussen de helft van de boter in een braadpan of ruime koekenpan. Bak hierin de bacon aan en doe de boerenkool en prei erbij. Bak alles ongeveer 5 minuten en haal de pan van het vuur.
  3. Stamp de aardappelen met de rest van de boter tot een gladde puree. Doe de room of crème fraîche erbij en vermeng met het boerenkoolmengsel.
  4. Breng het geheel op smaak met nootmuskaat, zout en peper en serveren maar.

Bain sult as do bhéile oftewel eet smakelijk.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *