Drankje van cacao

Via ons Instagram account kwam ik in contact met Kumasi Drinks. Waarschijnlijk niet zo toevallig als het lijkt want kort ervoor had ik een aantal tags gebruikt met betrekking op cacao en cacaodrink omdat ik Pacha de Cacao besteld had. Hierover later meer.

What’s in the name is Kumasi Drinks zie ik je denken….snap ik. Kumasi Drinks is een drankje dat gemaakt is van cacaopulp, een restproduct bij de oogst en verwerking van de cacaobonen. Dit sap wordt meestal weggegooid of voor een gedeelte opgedronken door de cacaoboeren en hun families. 100% puur vruchtensap, zonder (chemische)toevoegingen, net als je van een ananas of appels kunt maken.

Onafhankelijk op weg

Journalist Lars Giersveld (van o.a. RamBam) en cameraman Jochem Pinxteren zijn de grondleggers van Kumasi Drinks. Dit drankje vindt zijn oorsprong in Ghana. Lars en Jochem zijn daar terecht gekomen door een samenwerking met Nestlé Nederland. Een van de grote cacaoverwerkers in de wereld. Ze zijn ingehuurd om geheel journalistiek onafhankelijk een documentaire te maken over de cacao-industrie in West-Afrika. In het begin van de documentaire is dat zeker te merken, ze stellen moeilijke vraagstukken aan de orde bij werknemers van Nestlé en gaan met een kritische blik in Ghana kijken. Gaande de docu komen Giersveld en Pinxteren erachter dat het allemaal niet zo prachtig is als Nestlé in hun mooie promoties voordoen. Er is (nog steeds) veel armoede onder de cacaoboeren, ondanks dat deze groep, in de docu, van 28 boeren aangesloten is bij ‘Het Nestlé Cocoa Plan’ en de boeren voor iedere kilo cacaobonen een schrale bonus krijgen.

Sap

Terwijl ze daar zijn zien ze iets opmerkelijks, er is meer dan alleen de cacaovrucht en de boon. Er komt sap vrij. Een van de boeren laat hen dit sap proeven en ze zijn verkocht. Dit is een grote kans om de boeren meer inkomen te verschaffen met een beetje meer werk. Na een aantal tegenslagen, dat gezicht van Lars af en toe ;), slagen ze erin om het in grotere hoeveelheden en constante kwaliteit naar Nederland te brengen. Met een heerlijk smakend cacaodrankje in pure vorm (met water) en in een licht tintelende smaak met een beetje bruiswater.

Meer inkomen voor de boeren

De docu is zeer zeker de moeite waard om te kijken. Om te zien hoe het leven van een gemiddelde cacaoboer, in Ghana, eruitziet. Het geeft een klein inkijkje in de wereld van de cacao-industrie. Een klein inkijkje schrijf ik omdat het gaandeweg meer inzicht geeft in het proces van cacaopulp tot het sap in het flesje dan over het echte verhaal achter de cacao-industrie. Dat verschuift mijns inziens te veel naar de achtergrond. Maar dit verhaal heeft uiteraard ook een hele mooi positieve kant namelijk dat deze groep boeren zeker 15% meer inkomen behalen door het gebruiken van het restproduct namelijk de cacaopulp.

Uiteraard weet ik dat smaken verschillen; dit is dan ook mijn persoonlijke smaakbeleving:

Wanneer je dit voor de eerste keer drinkt weet je inderdaad niet wat je proeft, alsof er een engeltje over je tong piest. Zo zacht en fruitig van smaak. Een smaak van perzik, lychee en meer. De tintelende versie (gassi) is een echt zomers drankje. Heerlijk licht bruisend en dorstlessend.

Kumasi kopen? Dat kan o.a. bij het Wegwijs Lokaal.

Meer weten of hoe en wat rondom Kumasi? Kijk dan hier.

Hieronder kun je de documentaire bekijken:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *