Garnalen/saffraan/pastis bitterbal

Published by Puur Tafelen on

Een zeer smakelijke en kleurrijke visbitterbal. Je zou het, door de mooie gele kleur, ook een paasbitterbal kunnen noemen. Gele kleur hoor ik je denken…ja door de saffraan toe te voegen ontstaat een diepe gele kleur ;). Dit recept komt uit het heerlijke “Bourgondische bitterballenboek” van Ilona de Wit. Meer bitterballennieuws vind je hier.

Voor 60 bitterballen heb je nodig:

 • 4 gram gelatine
 • 1 gram saffraan
 • 50 ml melk
 • 75 ml pastis
 • 90 gram boter
 • 120 gram bloem
 • 200 gram visbouillon, afgekoeld
 • 400 gram roze garnalen, fijngehakt

Zo maak je ze klaar:

 1. Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatine in koud water.
 2. Stamp de saffraandraadjes fijn en laat ze even weken in de melk zodat de gele kleur vrijkomt. Meng de saffraanmelk vervolgens samen met de pastis door de visbouillon.
 3. Smelt de boter in een kleine hapjespan of grote steelpan en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Laat het ongeveer 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.
 4. Voeg de afgekoelde bouillon in één keer toe en meng het geheel al roerend tot een samenhangende massa. Laat nog 1 minuutje doorgaren. Haal vervolgens de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout.
 5. Voeg de fijngemalen garnalen aan de pan toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.
 6. Giet de salpicon over in een platte ovenschaal en laat afgedekt onder vershoudfolie iets afkoelen. Plaats het in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.
 7. Zet alvast bloem, eiwit en paneermeel klaar in schaaltjes om de gerolde ballen doorheen te kunnen halen.
 8. Weeg de salpicon af in gelijkmatige porties (15-18 gram) en rol er stevige ballen van. Maak ze mooi rond en zorg ervoor dat er geen scheurtjes in zitten.
 9. Paneer de afgewogen en gerolde balletjes door ze achtereenvolgens door een dun laagje bloem, losgeklopt eiwit en paneermeel te halen. Haal ze daarna, voor een extra krokante korst, nóg een keer door het eiwit en het paneermeel.
 10. Bak ze vervolgens klaar en gaar in 3-4 minuten in de frituur op 180 °C.

  *Salpicon= een chique naam voor de bitterbalvulling.

  Variatie tip: Vervang de pastis gerust door eenzelfde hoeveelheid van een andere anijslikeur zoals arak, raki of ouzo.

  Print Friendly, PDF & Email

  Puur Tafelen

  De redactie van Puur Tafelen is te bereiken via info@puurtafelen.nl

  0 Comments

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *