Juûnsoep

Deze juûnsoep (oftewel uiensoep) is een recept afkomstig uit het boek van Franca de Winter-Houterman ‘Leuk Zeeuws koken’. Deze juûnsoep is aangedragen door Zeeuwse cabaretière Katinka Polderman.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 40 gram roomboter
  • 600 gram Zeeuwse uien, geschild
  • 1 liter groentebouillon (vegetarisch) of runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 20 gram geraspte jonge Zeeuwse kaas
  • 20 gram geraspte belegen Zeeuwse kaas
  • 4 sneetjes stokbrood of baguette*
  • 4 takjes peterselie
  • peper en zout

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snij de uien in (halve) ringen.
  3. Rooster de plakken brood 8 minuten in de oven.
  4. Meng de jonge en belegen kaas.
  5. Verhit de boter in een ruime pan en bak de uien goudbruin. Voeg de laurier en bouillon toe en laat dit 20 tot 30 minuten op zacht vuur trekken.
  6. Schep de soep in vier ovenvaste soepkommen. Leg een plak geroosterd brood bovenop elke kom soep en bestrooi het met kaas.
  7. Zet de gevulde soepkommen 5 minuten in de oven om de kaas te laten smelten en een beetje te laten kleuren.

* Je kan ook eventueel ook een typisch Zeeuws streekbrood gebruiken; Pain de mer

Het boek is te bestellen bij Leuk Zeeuws of via Puur Tafelen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *