Koken met paddenstoelen

Als je het woord paddenstoel hoort is vaak het eerste waar je aan denkt eentje met witte stippen (vliegenzwam) of aan een champignon. Waarvan de vliegenzwam overigens niet eetbaar is ;). Eikhaas, eekhoorntjesbrood, morielje, portobello, zomaar een paar namen van andere paddenstoelen die ook eetbaar zijn. Hiernaast zijn nog vele anderen te noemen die je in het wild tegen kunt komen (en eventueel kunt plukken) of in een (natuur)winkel kunt kopen. De Amerikaanse Andrea Gentl is helemaal verzot op paddenstoelen en dan vooral het bereiden en eten ervan. Vanuit deze passie heeft ze haar boek ‘Koken met paddenstoelen’ samengesteld.

Gentl werkte door haar werk als food- en reisfotograaf over heel de wereld en kwam in contact met diverse chefs, die paddenstoelen in hun gerechten verwerkten. Ze werd gegrepen door de kleuren, geuren én smaken van de soorten paddenstoelen. In haar boek gidst ze je door de wondere wereld van het beleven van paddenstoelen. In combinatie met fruit, vlees, vis, bouillon, drogen en in vega-gerechten. Vlees en/of vis gebruikt ze in kleine hoeveelheden, want als je paddenstoelen gebruikt brengen deze al genoeg (goede en gezonde) voedingstoffen en smaken met zich mee.

Paddenstoelen zijn rijk aan eiwitten en mineralen,

plus vitamine B en D.

Inspirerend

Na de interessante inleiding krijg je kort uitleg over bepaalde genoemde termen en geeft ze informatie over verse paddenstoelen, bereidingswijzen, zelf kweken, soorten en meer. Ze geeft je een uitgebreid kijkje in haar voorraadkast om daarna los te gaan met recepten. Van het zelf maken van paddenstoelpoeders tot zoutige miso-paddenstoelenkaramel en van paddenstoelen bourguignon tot adoptogene paddenstoelenhoning.

Paddenstoelen als ontbijt, lunch, hoofdgerecht, bij de borrel en in zoetigheden. Je kan het zo mooi niet bedenken of er staat wel een recept in dat op een moment van de dag kunt gebruiken. Zelfs paddenstoelenijs ;). Op de laatste pagina’s krijg je nog tips waar je terecht kunt om (goede kwaliteit) paddenstoelen(producten) te kopen en leestips om zelf in het wild paddenstoelen te herkennen*.

Kortom: een geweldig inspirerend kookboek. Vooral voor eenieder die van mooie, volle en soms stevige smaken houdt. Of als je eens verder wilt kijken dan de standaard paddenstoelenmix uit de supermarkt en/of de kastanjechampignon. Paddenstoelen zijn ook prima vleesvervangers, voor als je eens een of meerdere dagen geen vlees wilt eten. Of als je over wilt gaan tot een vegetarisch voedingspatroon.

*Erg belangrijk om daar kennis van te hebben want er zijn in Nederland een aantal paddenstoelen giftig, zo giftig dat je er door een klein stukje te eten al dood aan kunt gaan zoals bijvoorbeeld de groene knolamaniet. Ga dus niet zomaar zonder kennis van zaken wilde paddenstoelen plukken en eten!!

We mogen alvast een lekker recept delen met jullie: zachtgekookte eieren met cantharellen

Ook aan de gang met paddenstoelen? Klik op de afbeelding om te bestellen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *