Pompoenstrudel

Pompoen is typisch een groente die zich leent voor herfst of winterse gerechten. Koken, stomen, frituren, er zijn vele mogelijkheden. Zo ook in een strudel. Dit recept komt uit ‘Eat it all’.

Voor 4 personen:

  • 200 gram patentbloem
  • 180 gram koude boter
  • ½ tl zout
  • 100 ml koud water
Vulling:
  • 850 gram pompoen
  • teentje knoflook
  • fijn en grof zout
  • peper
  • extra virgine olijfolie
  • 120 gram artisjokken op olie (pot)
  • 40 gram jonge pecorino
  • 2 takjes majoraan
  • bosje peterselie
  • 20 gram pompoenpitten

Zo maak je het klaar:

  1. Meng de bloem, boter en het zout in een keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Voeg beetje bij beetje het water toe tot je een glad deeg hebt. Vorm het tot een broodje, wikkel in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast. Rol het deeg daarna op een licht met bloem bestoven werkblad tot een rechthoek. Vouw de korte kant naar het midden en vouw de andere kant daaroverheen. Dek af met folie en leg weer 30 minuten in de koelkast. Herhaal dit drie keer. In plaats van 30 minuten in de koelkast, kun je het deeg ook 5-10 minuten in de vriezer leggen.
  2. Verwarm de over voor op 170 ºC.
  3. Schil de pompoen en verwijder de pitten en draden. Snijd het vruchtvlees in blokjes en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
  4. Snijd de knoflook in stukjes en strooi ze samen met wat fijn zout en peper over de pompoenblokjes. Besprenkel met olijfolie en meng het geheel. Dek de bakplaat af met aluminiumfolie en bak 25-30 minuten in de oven. Neem uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 200 °C.
  5. Laat de artisjokken uitlekken, verdeel ze in stukjes en doe ze in een kom. Rasp de pecorino erboven en voeg de warme pompoen toe. Snijd de majoraan en peterselie fijn en meng erdoor.
  6. Rol het deeg op een vel bakpapier uit tot een lange rechthoek. Verdeel de pompoenvulling over 1 lange kant van het deeg en vouw, eventueel met behulp van het bakpapier, de andere kant van het deeg eroverheen. Druk de randen en de uiteinden goed dicht en snijd overtollig deeg weg. Klop het ei los en bestrijk en bestrijk de strudel ermee. Bestrooi met pompoenpitten en grof zout.
  7. Prik met een satéprikker gaatjes in het deeg en bak de strudel 20-25 minuten of tot hij goudbruin is. Snijd hem in plakjes en serveer warm.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *