Pulled jackfruit met coleslaw en BBQ-saus

Geen wijn maar theeadvies. Onderaan het recept vind je een advies voor de thee die je bij deze lekkere burger kunt drinken. Advies van een heuse theesommelier, Mariëlla Erkens. Onderstaande recept komt uit haar boek “Thee, de nuchtere neef van wijn”.

Voor 6-8 personen haal je in huis:

  • 1 kilo jackfruit (te koop bij o.a. de biologische winkels)

Voor de marinade:

  • 2 volle el bruine basterdsuiker
  • 1/2 el pimentón (gerookte paprikapoeder)
  • Een 1/2 tl cayennepepper
  • 2 dl ketchup
  • 3 kleine sjalotjes, gehakt
  • 1 teen verse knoflook, gehakt
  • Een 1/2 el gemalen komijn
  • 2 el wijnazijn
  • 1 el vegan umamisaus
  • 1/2 el zeezout grof, of naar smaak
  • 6 (hamburger)broodjes
  • Grofgemalen zwarte peper naar smaak

Coleslaw:

  • Een halve witte of rode kool, hart verwijderd, gewassen, in parten gesneden en drooggedept, flinterdun gesneden
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • 1 groene paprika, van zaadlijsten en zaadjes ontdaan en flinterdun gesneden
  • 2 worteltjes, geschild en grof geraspt of in flinterdunne lucifers gesneden
  • 1 stengel bleekselderie, gewassen en in dunne plakjes gesneden
  • 2 dl mayonaise (of veganaise)
  • Rasp van 1 limoen (alleen de groene schil)
  • 60 ml limoensap (van 1,5 tot 2 limoenen)
  • 1 el karwijzaad
  • Peper en zout

Saus, voor ongeveer 5 dl:

  • 3 dl wijnazijn
  • 125 ml ketchup
  • 1 volle el bruine basterdsuiker
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl chili of cayennepeper

Zo maak je het klaar:

  1. Proef de jackfruit op zuurgraad. Als die erg zuur is: even afspoelen en goed laten uitlekken. Verwijder zaden en pitjes en eventuele harde stukjes. Pluk dikke stukken zo uit elkaar dat het op draadjesvlees lijkt.
  2. Doe alle ingrediënten, behalve de jackfruit, in een blender, of een hoge kom als je een staafmixer gebruikt. Pureer of blend grof en vermeng met het geplukte jackfruit. Leg in een ovenschaal, dek af met huishoudfolie en zet een uur of 6 of een hele nacht in de koelkast.

Coleslaw:

  1. Meng de groenten in een grote, hoge kom. Voeg naar smaak peper en zout toe. Meng in een andere kom de mayo, het karwijzaad, de limoenrasp en het limoensap. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  2. Roer de saus en groente goed door elkaar en maak op smaak af. Dek af met huishoudfolie en zet koud weg. Deze coleslaw kun je al een dag van tevoren maken.

Saus:

  1. Roer alle ingrediënten door elkaar in een kom tot de suiker is opgelost.
  2. Dek het af en zet koel weg.

De volgende dag, of zeker 6 uur later haal je de schaal uit de koelkast en laat het ongeveer een half uur op kamertemperatuur komen.

  1. Verhit een pan met dikke bodem en bak de jackfruit samen met de marinade zachtjes gaar in ongeveer 10 minuten.
  2. Vul een opengesneden broodje met een flinke schep coleslaw, de er een schep jackfruit op en wat BBQ-saus.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *