Geroosterde zoete aardappel met broccoli en tahin

Een (h)eerlijk recept, op zich niet zo vreemd bij Puur Tafelen ;). Het bijzondere bij dit recept is dat je er geen wijnadvies bij krijgt maar een theeadvies. Dit recept komt uit “Thee, de nuchtere neef van wijn” gepubliceerd door een heuse theesommelier, Mariëlla Erkens.

Voor 4 personen heb je in huis:

  • Kilo oranje zoete aardappels
  • 1 rode ui, geschild en in 8 partjes
  • 8 kleine of 4 grote sjalotjes, geschild, in 4 partjes
  • 4 tenen knoflook met schil
  • 500 gram broccoliroosjes, de stelen in kleine stukjes
  • Liter groentebouillon
  • 50 ml olijfolie om mee te bakken
  • 1 tl komijnzaad, gemalen
  • 1 tl korianderzaad, gemalen
  • 2 cm verse gember, geschild en geraspt
  • Een handje koriander of platte peterselie
  • Eventueel 4 el granaatappelpitjes
  • Peper en zout

Saus:

  • 150 gram tahin
  • 1 el ketjap manis
  • 1,5 dl kookvocht van de broccoli
  • 1 el granaatappelmelasse (te koop bij Turkse winkels)
  • 1 el wijnazijn

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Meng in een grote kom olijfolie, gember, komijnzaad, korianderzaad, peper en zout. Heb je hele zaadjes? Rooster die dan eerst in een droge, hete koekenpan tot ze gaan geuren. Wrijf fijn in een vijzel (beetje meer werk, maar wel veel meer smaak).
  3. Schil de zoete aardappels en snijd in stukken van 2 tot 3 cm. Doe ze in de grote kom met het oliemengsel. Voeg de parten rode ui, de sjalot en de hele, ongeschilde knoflooktenen toe. Schep goed om, tot alles bedekt is met het oliemengsel.
  4. Verdeel het mengsel gelijkmatig op een met bakpapier beklede bakplaat en zet in de oven tot de aardappels gaar zijn en de uien een zwart randje krijgen. Ongeveer 20 minuten.
  5. Kook de broccolisteeltjes in 1 liter groentebouillon in 3 a tot 4 minuten beetgaar, voeg daarna de roosjes toe en laat nog ongeveer 3 minuten garen.
  6. Giet de broccoli af, maar vang het 2 dl van het kookvocht op. Laat het goed uitlekken en doe de broccoli over in de grote kom. Maak zonodig oliemengsel bij en meng door de broccoli. 
  7. Doe de tahin in een hoge kom met de overige ingrediënten. Klop glad met de staafmixer en maak het op smaak. Schep de saus in een kommetje.
  8. Voeg de broccoli de laatste 5 minuten toe aan de aardappels. verdeel over de bakplaat. Zet na 5 minuten de oven uit.
  9. Hak de koriander of peterselie grof. Doe de groente en aardappels in een grote schaal, bestrooi met de gehakte kruiden en eventueel met de granaatappelpitjes. Serveer de saus er apart bij. Lekker met plat Arabisch brood.

En dan natuurlijk het theeadvies van Mariëlla:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *