Stevige wintersoep

Soep. Soep is zo lekker en makkelijk te maken. Snelle soep met weinig of veel ingrediënten. Helemaal naar jouw eigen smaak te maken. Met groente-, vis-, vleesbouillon wat jij maar lekker vindt. Deze stevige winterse minestronesoep is een maaltijdsoep te noemen. Het recept is van Willem van Santen en staat gepubliceerd in Foodies Magazine van januari 2021.

Voor 4 personen:

  • 1 el boter
  • 125 gram spekblokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 el tomatenpuree
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 winterpeen, geschild en in plakjes
  • ¼ knolselderij, geschild en in blokjes
  • 200 gram groene savooiekool, in reepjes
  • 400 gram witte reuzenbonen blik, afgespoeld en uitgelekt
  • zout en peper
  • olijfolie
Voor de raclettebroodjes:
  • 2 kleine stokbroodjes, horizontaal doormidden gesneden
  • 2 rode uien, in schijven
  • 100 gram rook- of grillworst, in plakjes
  • 4 takjes rozemarijn
  • 150 gram raclettekaas of cheddar, geraspt

Zo maak je er een lekkere soep van:

  1. Verwarm de oven voor op de grillstand. Beleg voor de raclettebroodjes alle broodhelften met de ui en rook- of grillworst. Leg een takje rozemarijn op de broodjes en bestrooi royaal met de kaas. Leg de broodjes in een ovenschaal of op een bakplaat.
  2. Smelt de boter in een grote pan en bak er de spekblokjes ongeveer 5 minuten op hoog vuur in. Zet het vuur lager, voeg de ui toe en fruit ongeveer 5 minuten. Voeg de knoflook, het venkelzaad en de tomatenpuree toe en fruit nog ongeveer 2 minuten. Blus af met de bouillon en breng aan de kook. Voeg de tijm, de laurier, de winterpeen en de knolselderij toe. Laat de soep ongeveer 10 minuten rustig koken tot de groenten gaar zijn maar nog wel stevig zijn.
  3. Zet de broodjes onder de hete grill en gratineer tot de kaas mooi gesmolten is en een lekker korstje krijgt. Voeg de savooiekool en de witte bonen toe aan de soep en kook nog ongeveer 2 minuten tot de kool geslonken is.
  4. Breng de soep op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over kommen en druppel er wat olijfolie overheen. Serveer met de raclettebroodjes.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *