Vanille-ijs

Vanille-ijs uit eigen keuken

Vanille-ijs in dé klassieker als het over schepijs gaat. Bijna iedereen heeft deze smaak wel eens gegeten. Het is een goede basis voor andere ijssoorten. Gebruik vooral een vanillestokje voor de meest intense vanillesmaak. En voordat je er ijs van gaat draaien….kun je de ‘saus’ ook prima als vanillesaus gebruiken om over bijvoorbeeld over chocolade-ijs of een stuk apfelstrüdel te gieten. Werelds. Kwestie van een dubbel portie maken van het onderstaande recept ;).

Voor 500 ml heb je nodig:

  • 250 ml volle melk
  • 250 ml (volle) slagroom
  • 85 gram kristalsuiker
  • 1/4 tl zout
  • 1/2 vanillestokje
  • 3 eidooiers

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de melk, slagroom, kristalsuiker, het zout en vanillemerg en -stokje in een pannetje op middelhoog vuur. Zet, als het mengsel bijna kookt, het vuur uit en leg een deksel op de pan. Laat 30 minuten trekken, zodat de vanillesmaak er goed intrekt
  2. Leg blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat. Klop de eidooiers los in een hittebestendige kom. Verwijder het vanillestokje en breng het melkmengsel opnieuw tegen de kook aan. Roer regelmatig. Giet de warme melk al roerend beetje bij beetje bij de eidooiers om te temperen
  3. Schenk alles terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de room 80 graden is of tot het dikker wordt. Giet de room door een zeef in een kom en zet de kom in het ijsbad. Blijf regelmatig roeren tot de ijsbasis is afgekoeld. Dek af met een stuk plasticfolie direct op de ijsbasis, zodat er geen velletje opkomt. Zet minimaal 4 uur, liever een hele nacht, in de koelkast
  4. Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat draaien volgens de gebruiksaanwijzing*

En het eiwit wat je over hebt….kun je perfect gebruiken als basis voor het maken van merengue’s.

*Heb je geen ijsmachine? Geen probleem. 

Dan bereid je het ijs volgens het recept, maar zet je de ijsbasis op het moment dat deze eigenlijk in de ijsmachine zou moeten met kom en al in de vriezer. In de 3 à 4 uur dat het ijs bevriest, roer je met een (stevige) lepel om het halfuur door om het aantal ijskristallen te reduceren.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *