Wafeltjes met bosbessen

Wafels maar dan net anders, althans qua samenstelling. Deze (h)eerlijk wafeltjes hebben een geheel plantaardige basis namelijk kikkererwten. Geheel vegan en nog lekkerder dan ‘gewone’ wafels. De kids eten hun vingers erbij op. Het recept komt uit ‘Everyday vegan’ van Ellen Charlotte Marie.

Voor 8 – 10 wafeltjes heb je nodig:

  • 180 ml aquafaba*
  • ½ theelepel agaragar**
  • snufje zout
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • merg van 1 vanillestokje of natuurlijk vanille-extract
  • ½ theelepel baksoda
  • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • 75 gram kikkererwtenmeel
  • 125 gram witte speltbloem
Verder:
  • kokosolie om in te bakken
  • een handvol blauwe bessen
  • ahornsiroop, extra blauwe bessen en verse munt om erbij te serveren

Zo bak je ze bruin:

  1. Klop met de handmixer of blender de aquafaba met de agaragar en een snufje zout op tot een stevig wit schuim.
  2. Voeg er voorzichtig de ahornsiroop, olijfolie en vanille aan toe. Klop het schuim nog 1 minuut verder. Niet schrikken, het is normaal dat het schuim inzakt ;).
  3. Voeg er nu de rest van de ingrediënten aan toe en meng het met een garde tot een glad deeg.
  4. Verwarm het wafelijzer voor en vet in met kokosolie. Voeg enkele blauwe bessen toe aan het deeg en bak de wafeltjes in 3 à 4 minuten gaar zonder het wafelijzer open te maken.
  5. Serveer met ahornsiroop, extra bessen en verse munt.

*Aquafaba: de vloeistof in een blikje kikkererwten. Vang het vocht op als je het blikje kikkererwten uitgiet. Deze vloeistof is een perfecte eiwitvervanger en kun je opkloppen zoals eiwit.

**Agaragar: is een plantaardig bindmiddel afkomstig van een rood zeewier met een sterk gelerende werking. Het is een vegetarisch alternatief voor gelatine dat wordt gemaakt uit dierlijk beendermeel. Het is te verkrijgen in de bio-, natuurvoedingswinkel en tegenwoordig ook bij de grotere supermarkten.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *